Войната в Афганистан продължава вече 20 г. Западът инвестира изключително

...
Войната в Афганистан продължава вече 20 г. Западът инвестира изключително
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Западът не разбра афганистанския национализъм и затова се провали

Войната в Афганистан продължава към този момент 20 година Западът влага извънредно доста средства в опит да сътвори една друга, съвременна страна, която да може да се опълчи на повторното връщане на талибаните, само че явно не съумя.

Това съобщи някогашният външен министър и дипломат в Турция Надежда Нейнски.

„ Очевидно не беше свестен афганистанския шовинизъм, спецификата на тази страна и този хайлайф, който беше построен през годините, се оказа, че няма дълбоки корени в обществото на Афганистан, вследствие на което армията мина на страната на талибаните и се получи това, което се случва “, добави тя.

По думите ѝ от изключителна значимост са целите на новото държавно управление и въз основата на тях интернационалната общественост ще реши какво отношение да има към него.

„ Смятам, че ще успеем да изведем нашите жители от Афганистан, това към този момент се случва, само че по-големият въпрос е какво следва от тук нататък, тъй като милиони човешки животи са сложени на карта “, сподели още Нейнски.

Според нея не би трябвало да се не помни и съглашението от Доха, в което Съединени американски щати са се пробвали бъдат медиатори сред талибаните и формалните афганистански управляващи, като талибаните са поели съответни задължения, които на този стадий не извършват – да запазят гражданското население, правата не дамите, правата на хората.

„ Трябва да се вземат всички ограничения за укрепването и отбраната на границите на България, само че това не може да спре една огромна мигрантска вълна и не взема решение въпроса с нуждата от съществени дипломатически старания “, добави Нейнски.

Вижте целия диалог във видеото .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР