Войната по същество означава инфлация. Ние едва излязохме от COVID

...
Войната по същество означава инфлация. Ние едва излязохме от COVID
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Бюджетът е пълен с проинфлационни политики

Войната всъщност значи инфлация. Ние едвам излязохме от Коронавирус пандемията и в този момент навлизаме във допустимо най-комплексната геополитическа, икономическа и финансова рецесия в света. Това разяснява в предаването макроикономистът проф. Димитър Иванов.

 Николай Василев: Когато някой предлага 1 милиарда $ инвестиция, би трябвало да го считаме за непокътнат Виж още

По думите му, глобите, които бяха наложени на Русия, ще имат сложно надълбоко назад влияние върху цялата световна стопанска система.

" Инфлацията у нас потегли нагоре преди войната, още 2020 -2021 година, само че две служебни държавни управления и едно постоянното по-късно настойчиво не желаеха да виждат идващата инфлация% ", означи икономистът.

Той изясни, че целият свят е влезнал в инфлация поради блокирани доставки на първични материали, на материали, поради предходни търговски наказания сред Китай и Съединени американски щати, поради геополитическо напрежение надалеч освен сред Украйна и Русия, а сред Иран и Съединени американски щати, сред Китай и Тайван.

Според проф. Димитър Иванов бюджетът на страната ни е цялостен с проинфлационни политики. " Бюджетът ни съставлява общ брой от обществени реверанси. Целият бюджет съставлява една политика, ориентирана не към борба в идващия антиинфлационен цикъл, а е ориентиран към електорален цикъл - да се усмихнем на гласоподавателите да покажем какъв брой сме положителни да осъществяваме някои от обществените си обещания ", сподели той.

" Инфлацията изяжда тези придобивки, които им бяха дадени и ще ги изяде неведнъж. Трябва да се съсредоточим върху политики, които са антиинфлационни. Например да отпуснем да пуснем педала на газта - не да наливаме пари, не да усилваме ликвидността сега, а назад ", счита проф. Димитър Иванов.

" В момента се върви към повишение на лихвени проценти, които ще се стовари доста неприятно върху семейства, върху компании и върху хора, които имат заеми, само че дружно с това ще би трябвало да се стегнат и коланите ", съобщи той.

По думите му инфлацията няма да продължи няколко месеца, а две, три или четири години и евентуално влизаме в инфлационен потрес, като приблизително годишно инфлацията ще е 6,5% - 7%.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР