Войната не можа да ни заличи - нас, нашите ценности,

...
Войната не можа да ни заличи - нас, нашите ценности,
Коментари Харесай

Зеленски обеща светлината на справедливостта. Путин отиде на църква

" Войната не можа да ни заличи - нас, нашите полезности, нашите обичаи и празници ", съобщи в оповестен през днешния ден видеоклип Зеленски, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Днес честваме възкръсването на Христос. Главният знак е успеха: успеха на положителното, успеха на истината, успеха на живота. Празнуваме Великден с непоколебима религия в необратимостта на тези победи ", сподели той.

Президентът означи, че преди една година, директно след нахлуването на Русия, украинците са се молели за оцеляването на Украйна. Оттогава обаче те изтласкаха руснаците от столицата Киев и други региони, макар че яростните сражения в източната част на страната не престават, акцентира той.

Днес се молим Украйна да победи. Изминахме дълъг път. Може би най-трудното тестване към момента е пред нас. Ние ще го преодолеем. И дружно ще посрещнем своята зора, продължи Зеленски.

Имайки поради областите, окупирани от Русия, той сподели: " Слънцето ще грее на юг, слънцето ще грее на изток, слънцето ще грее в Крим. Яркожълтото слънце в мирното синьо небе - то ще бъде светлината на справедливостта ".

Междувременно съветският патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм " Христос Спасител ", предадоха международните организации. На литургията участва и съветският президент Владимир Путин, облечен с черен костюм, бяла риза и тъмночервена вратовръзка. Путин държеше свещ и се прекръсти няколко пъти по време на Светата литургия. Президентът участва на светата литургия за Възкресение Христово и предходната година.

Преди началото на литургията патриарх Кирил насочи апел към руснаците и украинците да създадат всичко допустимо за скорошно привършване на спора в Украйна.

" Днес в нашата съветска историческа земя се случват сложни събития, може да се каже, междуособици. И през днешния ден се обръщам към руснаците и украинците, изключително към тези, които са били въвлечени в този спор срещу волята си. Трябва да създадем всичко, с цел да спрем този спор допустимо най-бързо със силата на нашата молитва, нашите положителни каузи и нашите положителни планове. За да може мирът и общият добър живот, братските връзки още веднъж да обединят крепко и изрично нашите нации, които в миналото бяха един народ на единна Русия ", сподели патриархът, а обръщението му бе излъчено от катедралата " Христос Спасител " малко преди Великденската литургия. " Това ще бъде моята специфична молитва през днешния ден и бих желал да помоля всички вас да се присъедините към тази молитва ", добави той.

В храма " Христос Спасител " бе донесена и парченце от Благодатния огън от Йерусалим, превозен със аероплан оттова до летище " Внуково " в Москва. Частици от огъня ще бъдат пратени до 11 храма в съветската столица и в още църкви в десетки градове в страната.

В Киев пък в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно свещенодействие бе управлявано от предстоятеля на Украинската православна черква, митрополит Онуфрий.

Другата украинска черква - Православната черква на Украйна, организира пасхално свещенодействие в манастира " Свети Архангел Михаил " в центъра на Киев.

В Украйна също бе доставена парченце от Благодатния огън, който бе превозен със аероплан първо до Румъния от Израел, а оттова по суша до Киев.

На този декор бе обявено, че макар празника боевете в Украйна не престават. При съветски обстрел в южната Николаевска област тази нощ са починали двама младежи, съобщи ДПА, като се базира на военния губернатор на региона Виталий Ким.

Ръководителят на военната администрация в Запорожка област Юрий Малашко също заяви за " масирана офанзива " от съветска страна. Повредена е била черква, тъй че се наложило службата там да бъде анулирана. " Няма нищо свято, даже в нощта на Възкресение Христово ", означи Малашко.

Междувременно в източния град Славянск, където в петък ракета порази жилищен регион, избавителните работи не престават. Според локални източници под руините има още хора. По най-нови данни при нападението са починали 11 цивилни, измежду които и малко дете, а над 20 души са били ранени.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР