Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност

...
Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност
Коментари Харесай

Какво важно си казаха президентът Радев и помощник държавният секретар на САЩ

Войната на Русия против Украйна трансформира радикално средата на сигурност освен в района, само че и в Европа. Това изисква преосмисляне и действителни дейности в границите на Европейски Съюз и НАТО за смяна на методите за гарантиране на сигурността и мира. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с асистент държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид , която е на посещаване у нас.
 
Във фокуса на срещата бяха тематики от стратегическото партньорство на България и Съединените американски щати , въпроси за стабилността и сигурността в подтекста на войната в Украйна, както и политиката на разширение на Европейския съюз.
 
Държавният глава прикани по време на срещата за своевременна поддръжка от страна на съдружниците ни за недопускане на загуба на отбранителни качества от Българските военновъздушни сили до приемането на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета F-16. „ Гарантирането на въздушния ни суверенитет е извънредно значимо освен за България, само че и за нашите сътрудници “, съобщи президентът. Президентът посочи и нуждата от консолидиране на главните планове за рационализация на Българската войска посредством общи системи за надзор и логистика.
 
Беше разисквано, че постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани е стратегическа цел в поддръжка на сигурността и стабилността на Европа. „ България е най-заинтересована от по-бързото започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония, само че чакаме ясни и безапелационни правнообвързващи механизми и действителни стъпки за премахване на езика на омразата и на систематичните образци за дискриминация на жителите с българско съзнание “ , съобщи президентът.

Той добави, че от основно значение за ускоряването на европейския път на РСМ е осъществяването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз , постигането на устойчиви и необратими решения за развиването на двустранните връзки, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наедно с другите елементи от нации, с цел да се подсигуряват техните права. „ По тази тематика в българското общество е образуван необятен консенсус, доказан от Народното събрание, и всяко оттегляне заплашва стабилността в самата страна-член на Европейски Съюз “, акцентира още президентът Румен Радев.
 Румен Радев и Карън Донфрид Президентство, пресцентър
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР