Войната между Израел и “Хамас означава, че икономиката на Западния

...
Войната между Израел и “Хамас означава, че икономиката на Западния
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Безработицата може да доведе до граждански безредици

В ойната сред Израел и “Хамас ” значи, че стопанската система на Западния бряг страда. Служителите на Палестинската автономност не са получавали уместно възнаграждение от седмици, а разрешителните за работа на палестинците, работещи в Израел, са били отнети - това са единствено част от проблемите.  

Това оповестява Хенри Уилкинс за  Voice of America (VOA)  в своя репортаж от Рамала. Хенри Уилкинс, който работи като видеограф, беседва с търговци, чийто бизнес е западнал, а предприемачите настояват, че безработицата може да докара до цивилен вълнения.     

В една от индустриалните зони на Рамала Абу - Мохамед Якуб, производител на железни произведения, който създава решетки за прозорци и порти, споделя, че откогато войната е почнала през октомври, клиентите нямат доста пари, а чековете на тези, които са създали поръчки, нормално се бавят. Той показва, че цените на доставчиците му са “скочили до небето ”.  

" Никой не може да отиде в Израел, с цел да реализира доставките, тъй като разрешителните за пътешестване са отнети. Ето за какво продуктите и суровините са по-скъпи. Всеки, който към момента има ресурси отпреди войната, също ги продава на по-високи цени ", разяснява Якуб.  

Според палестинското министерство на националната стопанска система от 7 октомври насам Израел е лишил разрешителните за пътешестване на 130 000 палестинци, които преди този момент са работили или са се занимавали с бизнес в Израел, което затруднява, в случай че не и прави невероятно, изкарването на прехраната им, предава VOA

Израелските политици показват като съществена причина опасенията за сигурността на палестинците, които влизат на израелска територия.   

Но проблемите с стопанската система на Западния бряг, дължащи се на войната, не свършват дотук.  

Тъй като Западният бряг не управлява границите си, Израел събира налози от негово име. Освен спомагателните претърсвания на транспортни средства, от октомври насам Палестинската автономност, която управлява Западния бряг, отхвърля да одобри данъчните заплащания в символ на митинг, откакто Израел се опита да задържи част от тях поради войната в Газа. 

Оттогава Палестинската автономност не е в положение да изплаща напълно заплатите на чиновниците си, като да вземем за пример на Муате Ел-Баргути, който работи в отдел, занимаващ се с противопоставяне на израелското заселване в Западния бряг. 

" Разбира се, икономическото състояние ни визира, само че ние би трябвало да се оправяме с изискванията, наложени от окупаторите. Израелците споделят, че това се прави, с цел да се избегне заплащането на заплати за фамилиите на терористите, само че това е израелска политика, ориентирана против всеки палестинец ", безапелационен е Муате Ел-Баргути.  

Ел-Баргути споделя, че през последните три месеца е получил единствено към 17% от нормалната си заплата. 

Повечето израелски контролни пунктове по пътищата също основават проблеми. 

" Въздействието на израелските контролно-пропускателни пунктове, основани от октомври, е доста. Това значи, че селскостопанските артикули, които би трябвало да бъдат пренесени, гният. Производството лишава повече време, газ и транспортни разноски, което прави продуктите нерентабилни за палестинците ", независимият анализатор Исмат Мансур. 

Относно това дали се вижда краят на икономическите проблеми на Западния бряг, един от специалистите споделя, че Израел евентуално ще би трябвало в последна сметка да възвърне назад правата на палестинските служащи.   

Сред политическите коментатори съществува угриженост, че в случай че скоро не се направи нещо за преустановяване на натиска на Западния бряг, това може да докара до цивилен безредици и повече проблеми със сигурността на Израел, разяснява Хенри Уилкинс. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР