Война на лобита, интереси и его е напът да се

...
Война на лобита, интереси и его е напът да се
Коментари Харесай

ВОЙНА: Старт на избора на шефове - на БНБ, на КПКОНПИ и на Сметната палата

Война на лобита, ползи и его е напът да се развихри по-малко от три месеца след клетвата на депутатите от 49-ото Народно заседание. А повода е едновременното разкриване на тройнокритичните процедури по желание на основни държавни шефове. 

От през днешния ден в деловодството на Народното събрание е импортирано предлагането за процедурните правила за избора на бъдещия ръководител на прясно разграничената на 2 и с връчени проверяващи функционалности КПКОНПИ.

По информация на Lupa.bg, макар че е била съвсем напът да се откаже, " Продължаваме промяната " още веднъж спрягала, въпреки с половин уста, фигурата на екс Министерство на вътрешните работи шефа Бойко Рашков за този пост. 



На този декор в бюджетната комисия към този момент стартира дебатът и за бъдещия гуверньор. Процедурата по желание на нов шеф на Българска народна банка се провали в първия си тур сред претендентите за креслото на Димитър Радев.

Нито Андрей Гюров от Политическа партия, нито тогавашният народен представител от Има Такъв Народ (отдавна отделил се и основал с предходната председателка на Народно събрание Ива Митева политическото съдружие " Заедно " - б.р.), не съумяха да съберат болшинства към имената си и в последна сметка след люти разногласия Радев продължи да извършва функционалностите си - с цялостен напред за България към скоростно участие в Еврозоната. 

Точно с подобен курс е била извършена среща напълно неотдавна сред водачите на сякаш несформираната, само че мълчешком подписана коалиция сред ПП-ДБ и ГЕРБ, разкриват източници на Lupa.bg. Преди броени дни Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов особено са се видели, с цел да обсъдят евентуалните номинации за Българска народна банка.

Като персонално Петков предложил на останалите водачи това да е ексфинансовият министър Симеон Дянков, който бе отпред на държавния бюджет и данъчните организации в първия мандат на Борисов като министър председател.



Името му беше спрягано и при започване на 2022 година, само че тогвашните болшинства в Народно събрание не разрешиха тематиката да се развие, а и самият Дянков отхвърли да са водени договаряния с него. Сега обаче точно неговата фигура изглеждала по-скоро компромисна, на фона на така и така нежните положителни връзки сред ПП-ДБ и ГЕРБ. 

При избора на нов началник на Сметната палата обаче  всички парламентарни сили, лансиращи своите фигури за поста, ще срещнат обструкции поради днешното решение на

Конституционния съд да обяеи за нелегално уволнението на Цветан Цветков при започване на годината с гласовете на тогавашната " хартиена коалиция " и връщането му отпред на одитния орган. 


ТЕМА преди 21 часа 5272 преди 23 часа 1567 преди 23 часа 1692
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР