Война и мир - концерт със силно послание, пресъздаващ внушителни

...
Война и мир - концерт със силно послание, пресъздаващ внушителни
Коментари Харесай

Война и мир - концерт с послание

" Война и мир " - концерт със мощно обръщение, пресъздаващ внушителни картини и облици посредством музика на Шостакович и Чайковски, показват музикантите от Кварто квартет към Софийската филхармония през днешния ден, 7 май, от 19 ч. в зала " България ".

Никак не е инцидентен изборът на творбите в този концерт и подбраното заглавие. Замисълът на изпълнителите още веднъж е обвързван с прекарване на дълбока психика и на творчество в цялата му цялост. Със своите струнни принадлежности и хубостта на музиката артистите от Кварто ще пресъздадат картини и ще обрисуват най-силните моменти и контрасти от живота от времето на предишния век. За посланието и контрапункта на мира и войната Кварто са подбрали две изключителни произведения, научи ДУМА от Борислава Лазарова.

Струнен квартет 8 на Шостакович е написан от композитора по време на работата му по партитурата за кино лентата " Пет дни, пет нощи ", когато се е намирал в Дрезден. Квартетът е единственото произведение на създателя, основано от него в чужбина. Осмият квартет се появил единствено за няколко дни през юли 1960 година, отдаден на " паметта на жертвите на фашизма и войната ". Шостакович цитира повече от двадесет свои лични тематики от творби от разнообразни години, а монограмът DSch пронизва цялата комбинация. Автобиографичните особености са дадени на фона на необятен набор от страсти, разрастващи се повече върху симфоничен, в сравнение с камерен мащаб.

Мира и хубостта музикантите от Кварто са избрали да показват посредством Първия струнен квартет в ре мажор на Чайковски. По своята същина той е простоват и скромен по форма и текстура, притегля със свежестта на звука, светлото въодушевление, спонтанността на мелодичния израз, ефирния и явен темперамент на музиката. Квартетът е едно от най-хубавите достижения на ранните произведения на великия съветски композитор, което бързо станало необятно известено и това било едно от първите му творби, прозвучало в Западна Европа.

По случай рождената дата на П. И. Чайковски - 7 май, Софийската филхармония кани феновете на съветската класическа музика на концерт с преференциални цени от 12, 15, 18, 20 и 25 лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР