Вой на сирени, снаряди и взривове, ожесточени военни действия, по-силна

...
Вой на сирени, снаряди и взривове, ожесточени военни действия, по-силна
Коментари Харесай

Войната в Украйна - водещото световно събитие от седмицата

Вой на сирени, снаряди и гърмежи, яростни военни дейности, по-силна от предстоящата опозиция на Украйна, два несполучливи кръга от договаряния сред Киев и Москва, хиляди разрушени животи и фамилии - поток от бежанци - украински дами и деца към околните на Украйна страни, жертви и ранени и от двете страни на огневата линия.

Така може да бъде разказано развиването през миналата седмица на водещото международно събитие - войната в Украйна, която през днешния ден влезе в десетия ден от съветската инвазия.

Думите на очевидците на сеещия гибел, опустошение и тъга смут на войната се запечатват в сърцата и отварят рани.

Над 500 крилати и балистични ракети са изстреляни към Украйна по данни на Пентагона, продължава описа си Васил Климчук и приказва за жертвите - съветски и украински военни и цивилни хора:

В десетия от началото на война продължава съветският обстрел над украински градове. Но и се появи вяра за глътка въздух. Тази заран Русия разгласи, че ще разреши филантропични коридори за овакантяване на жителите на градовете Мариупол и Волноваха, намиращи се в Донецка област. От военното министерство в Москва прецизират, че стъпката е съгласувана с украинската страна.

В дните на нестихващи боеве в Украйна - мощно безпокойствие провокира новината за обстрел в региона и пожар в спомагателна постройка на украинската атомна централа „ Запорожие “ - най-голямата в Европа. В нея се обитават шест от 15-те нуклеарни реактора на Украйна.

Русия и Украйна си насочиха взаимни обвинявания за случилото се. Не са наранени нуклеарни мощности, само че близкия град Енергодар остана без отопление. Международната организация за атомна сила разгласи, че няма данни за приключване на радиация.

Централата е под контрола на съветски военни, само че продължава да бъде обслужвана от украински чиновници, съобщи генералният шеф на организацията.

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Москва, че прибягва до „ нуклеарен тероризъм “ и желае да „ повтори “ Чернобилската злополука. Той прикани руснаците да излязат на митинги.

Вашингтон остро осъди случилото се в „ най-голямата АЕЦ в Европа “, като в Туитър американското посолство в Украйна го дефинира като „ военно закононарушение “.

Страните от Г-7 приканват Русия да спре с офанзивите в непосредствените покрайнини на украинските нуклеарни централи, както и да се обособят бързо филантропични коридори в Украйна за улеснение на евакуацията на цивилни.

Съвета за сигурност на Организация на обединените нации заседава изключително по тематиката. А по-рано през седмицата на особено съвещание на Общото заседание на международната организация с голямо болшинство бе призната резолюция настояваща за евакуиране на съветските войски от Украйна . 141 страни поддържаха резолюцията. Против бяха Беларус, Северна Корея, Еритреа и Сирия. Въздържаха се 35 страни. 

През седмицата гневно се ожесточиха боевете в няколко основни точки на Украйна.

Удари против цивилни региони има и в следените от сепаратисти източни региони на страната, където бе обявено за хипотетичен украински обстрел.

Кадрите на бягащи от войната украински дами с дребни деца станаха всекидневие. Над 700 хиляди потърсиха избавление в прилежаща Полша.

Над един милион души към този момент са избягали от Украйна от началото на нашествието , заяви Организация на обединените нации, като броят им бързо нараства.

Международният углавен съд в Хага заяви, че стартира следствие на вероятни военни закононарушения в Украйна .

Благодарност и яд от властта в Киев . Във видеообръщение, предавано по площадите на европейски градове президентът Володимир Зеленски благодари за поддръжката за страната му. Зеленски обаче подлага на критика НАТО, остро и с оскърбление, за отхвърли на организацията  да наложи неразрешена за полети зона над Украйна. Неговите опасения са, че това ще развърже ръцете на Русия, която ускорява офанзивите от въздуха.

По-рано през седмицата Зеленски съобщи, че окупаторите в Украйна няма да получат нищо и няма да подчинят никого, а единствено ще получат отпор от украинците.

Украйна ще възвърне всяка къща, всяка улица, всеки град. Русия би трябвало да научи думите репарации и контрибуции, разгласи Зеленски, като увери, че украинските сили удържат позициите си.

Зеленски прикани Запада да изпрати бойни самолети на Украйна с думите:

„ Ако нас повече ни няма, да не дава Господ, по-нататък ще ни последват Латвия, Литва, Естония, Молдова. И по-късно Грузия, Полша и по този начин ще се стигне до Берлинската стена “.

А съветският президент Владимир Путин разгласи, че провежданата от Русия „ специфична военна интервенция в Украйна “ върви по проект . Той за следващ път съобщи, че съветските бойци и офицери се борят за Русия, за живот в мир за жителите на Донбас, за денацификация и демилитаризация на Украйна.

Украйна разгласи, че е подготвена да организира трети кръг от договаряния за преустановяване на огъня с съветските представители през уикенда. Две срещи към този момент се организираха през седмицата сред делегациите на Украйна и Русия. Те се състояха на беларуска територия. Не беше реализирано съглашение за преустановяване на огъня, само че бе контрактувано по принцип образуване на филантропични коридори за евакуация на цивилните.

След втория кръг от диалози през седмицата съветският министър на външните работи Сергей Лавров изрази вяра, че ще бъде открито решение на украинската рецесия.

Войната в Украйна срещна възмущението на интернационалната общественост.

Остро предизвестие към Владимир Путин насочи президентът на Съединените щати Джо Байдън. В годишната си тирада пред двете камари на Американския конгрес, Байдън съобщи, че Путин е подценил Украйна и реакцията на западния свят и ще заплати „ висока цена за своята инвазия “ .

Байдън разгласи също, че Съединените щати се причисляват към Канада и Европейския съюз и затварят въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на нашествието.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейският съюз е подготвен с още ограничавания против Русия , в случай че президентът Владимир Путин не спре войната в Украйна.

Европейските ограничения в отговор на военната инвазия в Украйна, почнала по разпореждане на съветския президент Владимир Путин, включват заледяване на активи на съветската централна банка, блокиране на достъпа на няколко съветски банки до системата за интернационално разплащане SWIFT, затваряне на европейското въздушно пространство за съветските самолетни компании и ограничения против авторитетни съветски предприемачи.

Традиционно неутрална Швейцария се причисли към глобите на Европейския съюз против Русия. На петима съветски олигарси е неразрешен достъп до Швейцария.

Замразяват се възможни персонални активи на Владимир Путин, както и на премиера на Михаил Мишустин и на външния министър Сергей Лавров .

Швейцария затваря и въздушното си пространство за съветски самолети, в това число частни.

Британското държавно управление замрази възможни активи на Путин и на Лавров в Обединеното кралство. На съветските олигарси е стеснен достъпът до Англия и с частни самолети.

А в самата Русия контролът на информацията доближи нови небеса. Москва блокира достъпа до Facebook, Туитър и Ютюб в цялата страна. Западни компании, измежду които „ Майкрософт “ и „ Самсунг “ стопираха продажбите в Русия.

А Държавната дума  одобри закон, който планува до 15 години затвор за разпространение на недостоверна информация за съветската военна интервенция в Украйна , за апели към наказания и за дискредитиране на въоръжените сили на Русия.

Чуждестранни медии, измежду които Би Би Си и Си Ен Ен оповестиха, че приключват репортажите от Русия.

Сраженията в Украйна дадоха подтик за ускорение на стъпките към Брюксел. Грузия и Молдова подадоха през седмицата публични заявление за участие в Европейския съюз .

А една балтийска страна сподели своето отношение по тематиката. Улицата, на която се намира посолството на Русия в литовската столица Вилнюс, ще бъде наречена „ Героите на Украйна “ , заяви кметът на града  Ремигиус Симасиус в обществените мрежи. Досега задънената тясна уличка до дипломатическа задача бе безименна. Симасиус уточни, че адресът на посолството се трансформира, като преписка ще бъде доставяна, единствено в случай че в полето за получателя бъде посочено новото име на улицата.

Целия преглед може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР