Вотът наесен няма да е наказателен както през 2019 г., 

...
Вотът наесен няма да е наказателен както през 2019 г., 
Коментари Харесай

Ще бъда кандидат за кмет на община Созопол и водач на обща листа


Вотът наесен няма да е углавен както през 2019 година,  хората са ни умни, будни, най-много паметливи и ще се обединят, с цел да продължим напред

- Г-н Янакиев, уверен ли сте, че решението на общинското Изпълнително бюро на Българска социалистическа партия да се явите на локалния избор като кандидат-кмет на коалиция, формирана от разнообразни партии и цивилен сдружения, с обща листа, на която Вие сте лидер, ще е уместна за вашите правилни членове?

- В неофициалните диалози, които сме водели освен в Созопол, само че и на съвещания на „ Позитано “ 20, в наличието на нашия водач госпожа Корнелия Нинова, и на народните представители, се даде опция на кметовете и на локалните структури, да преценят под каква форма да проведат изборите. Естествено, сложиха се и ограничаващи маркери за субектите, с които може да се коалираме, тъй като ние сме стъпили на кардинална основа.

- Дайте по-голяма изразност на субектите, които са евентуални Ваши сътрудници, тъй като това ще е ориентир и за съперниците Ви.

- Коалицията ще е от обединения, припознали курса за смяна, стихотворец преди четири години. При разбора това се оказва доста значимо и това е задоволителен ориентир с кои партии бихме могли да се коалираме. Но по-важното, което следя, е че хората загърбват партийността и партиите. Това го показват ясно на изборите. Не инцидентно, към този момент съвсем 3 години, следващи, ние не можем да излъчим тясно партийни кабинети. А всичко това, което става горе, в столицата, се придвижва и надолу, по общини. Все повече хората виждат, че с цел да се върви напред, би трябвало да се вършат съдружни формули, които обаче да са върху кардинална основа – да сплотяват хрумвания и сила. Защото виждате към този момент какъв брой време тъпчем на едно място. Това не е обикновено.

- За да спечелите кметския избор през 2019 година за Вас би трябвало да са дали своят вот и хора отвън партията Българска социалистическа партия. Така ли беше?

- Да, може и по този начин да се одобри, тъй като тогава имаше мощен углавен избор. Хората желаеха статуквото да бъде отстранено. Аз няма да имам предвид партии и хора, които са били в статуквото, само че в действителност тогава се получи необятно обединяване, изключително на втория тур. Имаше хора и организации, с които не сме правили съглашения, нямаше нищо механически подписано като съглашение, просто се обединихме, тъй като ни беше писнало от метода, по който се управляваше Общината и искахме смяна. Тогава бяхме под съдружна форма с сътрудниците от Български земеделски народен съюз, само че те не държаха да излизаме с име, друго от името Българска социалистическа партия, просто ние ги включихме в нашата листа и тук-там издигахме техни претенденти за кметове. Наистина през 2019 година Българска социалистическа партия на локална почва беше в коалиция с Български земеделски народен съюз - Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “. А на втория тур бях подсилен и от други обединения като Политическа партия МИР, с които и до момента работим, съгласно мен, добре. Имаше и други обединения, които ме поддържаха, само че не съумяха да получат посланичество в Общинския съвет, все пак дадоха рамо.

- Сега вотът няма да е углавен, успяхте ли за 4 години да свършите толкоз работа, че да можете да обедините задоволително гласоподаватели, с цел да надстроите свършеното?

- За да стигнем до решението за обща формула, значи сме водили диалози, имаме кардинално единодушие с част от тези, с които сме говорили. Но до момента в който нямаме нищо черно на бяло като общо съглашение, аз не бих желал да разгласявам кои ще са сътрудниците ни, а и няма да е правилно по отношение на тях. Ние ще се обединим точно, с цел да се надгради свършеното. Нашите хора са умни, будни, паметливи, виждат какво се случваше преди и какво се случва в този момент, за тези 4 години, в какви условия е реализирано. Всеки споделя „ не се оправдавай, не гледай обратно “, да, обаче, обективно, когато би трябвало да се направи разбор на постигнатото и на фактическата конюнктура в предходния и сегашния интервал – има ли политическа непоклатимост, има ли и чисто дипломатическа непоклатимост, резултатите се виждат. В 3 години от миналите 4, ние сме във финансова и политическа рецесия – на държавно равнище, все пак сме съумели да преведем Общината през тези рецесии, тъй че жителите да не усетят отрицателния аспект. Аз си знам какъв брой ми е коствало като безсъмнни нощи и похабени нерви. Но и никой не ме е притискал принудително да ставам кмет. Днес мога умерено да кажа, че направеното хората могат да го видят и да го оценят. Отделно, ние обещавахме отвън чисто материалните придобивки като пътища, автогари, канализация, водоснабдяване, облагородяване на градска среда и впрочем инфраструктура, да приобщим поданството във вземането на решенията, да се дава по-широка публичност на това, което се прави, с чии средства и за какво се прави. Да, аз не споделям, че работата, която се свърши е съвършена, в противен случай, имаме доста неточности, само че който не работи, той не бърка. Аз не съм перфекционист, само че пък съм работохолик, и хората, които работят с мен, го знаят. С чиста съвест мога да кажа, че давам всичко от себе си.

- Звучите решително. Което значи, че разчитате на сериозна поддръжка. Политическа партия МИР покрива условията за близки до вашите възгледи. Заедно ли тръгвате, те имаха огромен триумф на изборите тук през 2019 година?

- През този мандат работя добре с партия МИР, приказвам за нейните двама представители в Общинския съвет. Работата, която сме свършили е препоръка, всичките ни решения са били подкрепени от тях, дори и от сътрудниците от опозицията. Значи сме работили за общото.  Освен това, самият Общински съвет е шарен, а нямаме нито едно върнато решение от регионалния шеф. И това е най-убедително, че ОбС  работи добре. Но на този стадий няма да кажа какви диалози са извършени.

- Г-н Пинелов, ръководителят на Общински съвет, който бе кандидат-кмет през 2019 година от Политическа партия МИР,  също разгласи, че се впуска в акцията, публично сподели, че ще е претендент за кмет още веднъж.  Има ли, с изключение на Пинелов, различен конкурент за Вашия стол?

- Този стол не е мой, на хората на община Созопол е. Този стол е огромна отговорност и здрава работа. Защото в противоположен случай Общината ще се върне там, където я заварих през 2019 година И в случай че някой приема този знак като нещо друго от всичко, което ви споделих, ще сгреши.  Няма да разясня безусловно никого от участниците в идния избор. Ще се отнеса с почитание. С почитание се отнасям и към господин Пинелов, поради положителната работа през този мандат.

- Разбрахме, че и господин Панайот Рейзи ще се включи в борбата като претендент за кмет. Снощи, на празненство по случай рождения си ден, е оповестил съществено желанието си пред съратници, измежду които е имало и публични лица.

- Това го слушам от вас. Не го знам. Този човек минимум бих споменавал по време на започващата акция, с цел да не наскърбявам съгражданите си.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР