Вотът на недоверие към кабинета Петков ще е утре вечер,

...
Вотът на недоверие към кабинета Петков ще е утре вечер,
Коментари Харесай

Вотът на недоверие ще е утре вечер, гласуването ще е на фона на поне два протеста -

Вотът на съмнение към кабинета " Петков " ще е на следващия ден вечер, стана ясно след изключително съвещание на ръководещите в Народното събрание.

Решението беше взето на фона на 7-часовите диспути по импортирания от ГЕРБ-СДС избор на съмнение, по време на втората за деня отмора. Преди минути представители на Министерския съвет, измежду които и министър председателят Кирил Петков, се събраха в стаята на Никола Минчев, дружно с представители на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. 

Според Правилника за организацията и активността на Народното събрание гласуването на вота на съмнение се организира до 24 часа след приключването на разискванията, които не престават и все още. Докато ГЕРБ управляваше, са правени и изключения и гласуването се е провеждало и след повече от 24 часа.

Въпреки това обаче, ръководещите се съобразиха с желанието на опозицията за оптимално евакуиране на вота. Така той ще се случи след постоянното съвещание, на което се допуска, че новосформираното болшинство сред ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане " ще предложи да се избере нов ръководител на Народно събрание, както и след плануваното за следобяд съвещание на парламентарната комисия по външна политика. Тогава пък ще бъде обсъждано така наречен френско предложение за повдигане на ветото за започване на договарянията за участието на Северна Македония в Европейски Съюз. Едва по-късно, най-рано след 18 ч., следва да се организира и гласуването по вота на съмнение.

Това значи, че министър председателят Кирил Петков има тъкмо 24 часа, с цел да откри нужните 7 депутати, които да спасят кабинета. 

В противоположен случай държавното управление би трябвало да подаде оставка и пълномощията му да бъдат прекъснати. До избирането на нов кабинет то се трансформира в " държавно управление в оставка ". Освен това още веднъж се завърта политическата ролетка - президентът следва да връчи мандати за сформиране на държавно управление - първо на Политическа партия, а по-късно на ГЕРБ-СДС. Ако те не съумеят да сформират кабинет, Радев ще може самичък да избере на коя политическа група да връчи третия мандат. Тази процедурата не е лимитирана в някакъв период и може да има закъснение. Ако и третият мандат не бъде изпълнен, Радев ще разпусне Народно събрание и ще назначи служебно държавно управление.

В най-новата ни история не е имало сполучлив избор на съмнение.

Към този миг, след днешните диспути, не е ясно дали държавното управление на Кирил Петков ще оцелее. Едно обаче е несъмнено - гласуването ще се случи на най-малко два митинга - единият антиправителствен, а вторият - в поддръжка на кабинета. За втория досега над 20 хиляди души са декларирали наличие във фейсбук.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР