Волейболната легенда Борислав Кьосев гостува в предаването Код Спорт“ по

...
Волейболната легенда Борислав Кьосев гостува в предаването Код Спорт“ по
Коментари Харесай

Борислав Кьосев: Смяната на това поколение ще даде възможност нови момчета да възродят българския волейбол

Волейболната легенда Борислав Кьосев гостува в предаването „ Код Спорт “ по RING. Един от най-великите ни състезатели и член на Управителния съвет на българската федерация не спести рецензиите си, залагайки на фамозното си възприятие за комизъм. Предлагаме акценти от изявлението с Кьосев: 

- От десетина години националният мъжки отбор върви надолу. Няма ли заплаха да се случи нещо сходно като във футбола, където от четвърти в света стигнахме до четвърти в квалификационната група?

- Това е мое мнение, пък и обстоятелствата приказват, че във волейбола или си победител, или си надвит, няма равни резултати. Да, вървим стремително надолу и тази година стигнахме на най-ниското равнище съгласно мен, освен в мъжкия, а и в женския волейбол. Но вярата ми е, че изпод идва младо потомство и с работата, която направи Мартин Стоев, ми дава вяра, че промяната на това потомство ще даде опция тези нови момчета да възродят българския волейбол, тъй като надолу не може да вървим повече. Очаквам от ден на ден и по-добри резултати.

- Кои млади играчи могат да извърнат курса на придвижването на отбора нагоре? Вярваш ли, че ще можем да изградим боеспособен отбор за европейското състезание следващата година, на което сме съдомакин дружно с Италия?

- Има млади състезатели. Сигурно, в случай че в този момент ги изброя по имена ще обидя някого, само че има волейболисти, които са в Италия под вещото управление на италиански експерти и упражняват в огромни тимове. Има състезатели в Турция, има и в Русия. Сериозно се следят от външни мениджъри нашите състезатели. Но друго ми е по-притеснително, тъй като до 18 години нашите момчета са неповторими – и високи, и ръстови, и технични, само че след 18 години някъде се губи нишката. Моето мнение е, че тази нишка са губи от това бързо израстване и искане бързо да заминат да играят в чужбина. Смятам, че доста от състезателите изобщо не са готови и отиват в чужбина като спаринг сътрудници, т.е. костват на ниска цена, с цел да може да играят и да подкрепят огромните волейболисти. Аз мисля, че 21 години е естествена възраст да се оформят едни състезатели, с цел да могат да почувстват шампионата в България и да създадат разлика в чужбина.

- Ти си част от Управителния съвет на федерацията. Изрази ли мнение за нов треньор по време на съвещанията?

- Да, аз доста рядко взимам отношение, тъй като в този Управителен съвет доста малко хора са врели и кипели във волейбола и чувството на игрището. Не го споделям с неприятна мисъл. Но за първи път изказах по-сериозно мнение, тъй като съгласно мен и двамата претенденти – и Пламен Константинов, и Мартин Стоев са почтени да водят националния тим. Показали са в близкото минало, че са треньори с схващане, с съвременно виждане. Пламен е умел, той беше и четири години отпред, може би най-вече е бил той като треньор на националния тим. Любо Ганев и целият щаб водеха диалози с двамата. Имаше някои условия от страна на Мартин и от страна на Пламен. Беше да ги поддържа и двамата. Не споделям, че Пламен е слаб треньор. За мен е популярен треньор, огромен играч, само че моят глас беше за Мартин, без значение от тиражирането, че желал доста пари и контракт за пет години. Според мен беше по-правилно да се даде или на Пламен, или на Мартин отново петгодишен период, тъй като тази година, идната изтича, по-късно имаме промяна на поколенията. Тези млади момчета, които са били при Мартин Стоев, можеше да продължат напред и да търсим другата олимпиада.

- Лансира се версията, че Пламен Константинов ще заложи на мнозина от „ остарялата армия “ играчи – по какъв начин го виждаш този вид?

- Да, това са опитни състезатели. Виждаме го в тима на Хебър. Почти всички съществени състезатели на националния тим играят в Пазарджик. Но виждаме, че са на 37-38-39 години. Колкото и да са технични, колкото и да са положителни, колкото и да имат голямо предпочитание, считам, че самата физическа подготовка, мускулатурата към този момент не може да устоя на тези млади момчета, които играят. Вижда се и от самите класирания и на европейската сцена.

- Навремето, когато имах удоволствието да върша филм за българските волейболисти, играещи в Италия, бях при теб и Любо Ганев в Кунео. Тогава медиите отбелязваха, че за първи път двама българи освен се схващат чудесно, само че не си и вършат номера. Освен всичко са и дует номер 1 в шампионата. Затова се изненадах, когато преди две години в изборите за президент на федерацията ти беше против Любо Ганев – по какъв начин ще го коментираш?

- Като член на Управителния съвет обикновено аз бях с всички пълномощия да се кандидатирам за президент на Българската федерация по волейбол. В началото имах поддръжката на някогашния президент Данчо Лазаров и на част от Управителния съвет. Знаете, че с цел да те повдигнат, би трябвало да имаш поддръжка. Аз нямам нищо срещу Любо Ганев, нищо персонално. Той също беше претендент за президент, само че малко хора знаят, че преди избора 4-5 индивида се срещахме и взехме решение – аз поддържам Любо, като Любо ще има потребност да бъда до него, да давам отговор за материалната част, това, което може да се направи за зала „ Христо Ботев “. Такава ни беше ангажимента, че би трябвало да бъда един от вицепрезидентите. Стиснахме ръцете, има го записано това нещо. И на другия ден нещата се трансформираха. Промениха се от негова страна, от моя страна не може да се промени. Мисля, че той ми е длъжен на мен в това. Аз не се боря за постове и за пари. Борех се за това да си държи на думата. Това ми е по-обидното.

- Сега какви са връзките ви?

- Приятели - приказваме си, чуваме се. Аз считам, че той е един упорит човек, който може и се вижда, че ще докара нещата напред, както и се сбори да вземем финансиране за идващото европейско състезание. Но считам, че той ще има потребност, както преди време имаше потребност от мен в Кунео да му посрещам, да му играя отбрана и той да събира овациите и да атакува. Мисля, че сега отново ще пристигна времето и в случай че намерения, ще има потребност да застана по-сериозно до него, както се бяхме разбрали. Защото въпреки всичко хората, които го избраха, не са му доста доброжелатели и там ще има и проблеми.

Снимки: NVL/Startphoto.bg

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите дуели от Шампионската лига за мъже и дами и Световното клубно състезание за дами, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР