Военновременният папа Пий XII вероятно е знаел за Холокоста рано, показват писма

...
Военновременният папа Пий XII е знаел подробности за опита на
Коментари Харесай

Военновременният папа Пий XII е знаел подробности за опита на нацистите да унищожат евреите по време на Холокоста още през 1942 г., според писмо, намерено в архивите на Ватикана, което противоречи на официалната позиция на Светия престол по това време, че информацията, която има, е неясна и непроверена .

Пожълтялото, написано на машина писмо, възпроизведено в италианския Corriere della Sera в неделя, е много важно, защото е открито от вътрешен архивист на Ватикана и е публикувано с насърчението на служители на Светия престол.

Писмото от 14 декември 1942 г. е написано от отец Лотер Кьониг, йезуит, участвал в антинацистката съпротива в Германия, и е адресирано до личния секретар на папата във Ватикана, отец Робърт Лейбер, също германец.

Ватиканският архивист Джовани Коко каза пред Corriere della Sera, че значението на писмото е „огромно, уникален случай“, защото показва, че Ватикана разполага с информация, че трудовите лагери всъщност са фабрики за смърт.

папа фашизъм мусолини латеран договор_00005101.jpg папа фашизъм мусолини латерански договор_00005101.jpg видео

В писмото Кьониг казва на Лейбер, че източници са потвърдили, че около 6 000 поляци и евреи на ден са били убивани в „SS-пещи“ в лагера Белжец близо до Рава-Руска, който тогава е бил част от окупираната от Германия Полша, а сега е в западна Украйна.

„Новостта и важността на този документ произтича от факт: сега имаме сигурността, че католическата църква в Германия е изпратила на Пий XII точни и подробни новини за престъпленията, които са били извършвани срещу евреите“, каза Коко пред вестника, чиято статия беше озаглавен: „Пий XII знаеше“.

Попитан от интервюиращия на Corriere дали писмото показва, че Пий е знаел, Коко каза: „Да, и не само оттогава“.

Документи, сортирани хаотично

В писмото се споменават два други нацистки лагера – Аушвиц и Дахау – и се предполага, че има други писма между Кьониг и Лайбер, които или са изчезнали, или все още не са открити.

Поддръжниците на Пий казват, че той е работил зад кулисите, за да помага на евреите и не е говорил открито, за да предотврати влошаване на ситуацията за католиците в окупираната от нацистите Европа. Неговите недоброжелатели казват, че му е липсвал смелостта да говори публично относно информацията, която е имал, въпреки молбите на съюзническите сили, воюващи с Германия.

Писмото беше сред документите, за които Коко каза, че се пазят случайно в Държавния секретариат на Ватикана и едва наскоро предадени на централния архив, където той работи.

Папки, съдържащи документи за папа Пий XII, управлявал от 1939-1958 г., се виждат в архивите на Ватикана преди пълното отваряне на тайните архиви за учени на 2 март във Ватикана, 27 февруари 2020 г. . Папки, съдържащи документи за папа Пий XII, управлявал от 1939-1958 г., се виждат в архивите на Ватикана преди пълното отваряне на тайните архиви за учени на 2 март във Ватикана, 27 февруари 2020 г. Гулиелмо Мангиапане/Ройтерс

Сузан Браун-Флеминг, директор на международните академични програми в американския Мемориален музей на Холокоста във Вашингтон, каза на Ройтерс в имейл, че съобщението показва, че Ватикана приема сериозно изявлението на папа Франциск, че „Църквата не се страхува от историята“, когато той нареди военновременните архиви да бъдат отворени през 2019 г.

„Има както желание, така и подкрепа за внимателна оценка на документите от научна гледна точка – независимо дали е благоприятна или неблагоприятна в това, което разкриват документите“, каза тя.

В имейл до Ройтерс Дейвид Керцер, носител на наградата Пулицър, автор на „Папата във война“, книга от 2022 г. за годините на Пий, каза, че Коко е „първокласен, сериозен учен“, централно разположен във Ватикана, за да разкрие истина.

Браун-Флеминг, Коко и Керцер ще бъдат част от голяма конференция за Пий и Холокоста следващия месец в Папския Григориански храм, спонсорирана от католически и еврейски организации, Държавния департамент на САЩ и израелски и американски изследователски групи за Холокоста, наред с други.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР