Военното обучение може да стане задължително, ако български гражданин планира

...
Военното обучение може да стане задължително, ако български гражданин планира
Коментари Харесай

Планира се задължително военно обучение

Военното образование може да стане наложително, в случай че български жител възнамерява да направи кариера в държавната адмивнистрация. Като военните готвят както стимулиращи, по този начин и наложителни ограничения, които да го вкарат. Това стана ясно по време на разискването на Стратегическия обзор на защитата. Писането на документа стартира в края на септември по поръчка на държавното управление поради променената среда за сигурност.
Прочетете още
Част от опциите са военното образование да стане наложително за искащите, които желаят да заемат постове в Министерство на вътрешните работи или в държавната администрация. Така било във Франция, напомнят участници в разискванията. Стимулиращите ограничения са да бъде нараснало заплащането.

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат оценени и оценени по тежест, а крайната цел е военните да попълнят дефицита на хора в Резерва, който се стопява поради естествените демографски процеси. Резервът би трябвало да е към 3000 души, само че отчетът за защитата за 2022 година регистрира, че заетите длъжности са едвам 13%. Основните аргументи са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не желаят чиновниците им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се назовава срочна работа в Доброволния запас за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лв., предпазени са от уволняване от другата си работа и елементарно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени фрагменти фактически попълнят неналичията, призна неотдавна заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, само че не за Резерва, а за кадровата войска.

Затова ограниченията не са задоволително, изяснява Запрянов:

" Това вървеше добре. Имаме по 300 души в курса. Много огромна част от тях след завършването на образованието ставаха кадрови военнослужещи. Намаля ползата и към кадрова военна работа във въоръжените сили, понижа и ползата към този курс и към този момент не са по 300, а по 100 индивида, само че ние разгласяваме тази подготовка. И 50 претенденти да има, този курс се организира, само че цифрата на квалифицираните хора не разрешава да попълним Резерва в къси периоди ".

Министърът на защитата Тодор Тагарев също сподели, че: " С мобилизационния състав нещата вървят доста зле. Ние към този момент имаме вътрешни полемики много тежки. Те ще станат и публични ".

И като добър образец уточни евродепутата Андрей Новаков, който към този момент се образова в Доброволния запас. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по защита, съобщи БНР.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет " Донев " дали в спокойно време жителите могат да получават военна подготовка. Законодателят следва да направи преценка в сходство със заканите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на защитата разчитат като " зелена светлина " за политиките, залагани и в стратегическия обзор, който би трябвало да е подготвен в края на февруари, и в измененията в закона за Резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия обзор, само че те регистрират, че не финансовият въпрос е казусът, а неналичието на политически консенсус за приемане на ограниченията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР