Военнослужещите от 39-ия български военен контингент се завърнаха след успешно

...
Военнослужещите от 39-ия български военен контингент се завърнаха след успешно
Коментари Харесай

Военнослужещите от 39-ия български военен контингент се завърнаха след участие в мисия на НАТО в Афганистан

Военнослужещите от 39-ия български боен контингент се завърнаха след сполучливо присъединяване в задачата на НАТО в Афганистан "Решителна поддръжка ", оповестиха от Министерството на защитата.

"Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината. Радвам се да ви посрещна на родна земя в цялостен състав и в точния момент ", е показал началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. По думите му, подготовката и сертификацията на 40-ия български боен контингент за присъединяване в задачата са съвпаднали с началото на международната пандемия от COVID-19. "Благодарение на взетото тогава решение през днешния ден ротацията на военните ни контингенти е осъществена сполучливо и по проект ", е споделил той. Адмирал Емил Ефтимов е дал висока оценка за осъществяването на дилемите, предоставени на 39-ия контингент по време на задачата на НАТО в Афганистан.



В усложнената обстановка на международна пандемия главните два целта пред Въоръжените ни сили са запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните чиновници и поддържането на бойната подготвеност, е показал адмирал Ефтимов. По думите му Българската войска е подготвена да работи координирано или взаимно с органите на Министерството на вътрешните работи според Закона за изключителното състояние и след искане от Министерския съвет.

За запазване на здравето на военнослужещите, които се завръщат от присъединяване в интернационалните учения и интервенции, са създадени противоепидемични оперативни процедури дружно с органите на Военномедицинската академия. За първи път те са приложени към екипажа на фрегатата "Верни ", завърнал се у нас на 12 април след осъществяване на задания в състава на втората непрекъсната военноморска група на НАТО. В осъществяване на наредбите, след прекосяване на тест за COVID-19 и наложителните рутинни медицински прегледи, военнослужещите от 39-ия контингент ще бъдат настанени под карантина за нужния интервал от време. "Много е значимо в тази конюнктура да бъдете виновни към себе си, към околните си, към сътрудниците си, с цел да може откакто завърши този интервал, да се върнете сполучливо в строя ", е показал адмирал Ефтимов.

Четиридесети български боен контингент се включи в задача на НАТО в Афганистан

На церемонията по посрещането на контингента на Летище "София " е участвал бригаден военачалник Валентин Кръстев - шеф на щаба на Съвместното командване на силите /СКС/.

Военнослужещи от 30-ти отряд за надзор на напредването от състава на СКС, под управлението на подполковник Иван Петров - шеф на формированието, са обезпечили граничните и митническите процедури на Летище "София ", а профилиран екип от Сухопътните войски е направил стерилизация на багажа на контингента.



Тридесет и деветият български боен контингент е в състав до 160 военнослужещи, със конструкция народен детайл, рота за защита, екип от съветници и щабни офицери. По време на задачата те са изпълнявали задания по защита на вътрешния периметър въз основата "Летище "Кандахар ", надзор на автомобилния и пешеходния трафик в базата, както и образование, съветване и подкрепяне на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална войска. Национален пълководец на контингента е полковник Красимир Горанов, асистент национални командири са полковник Мирослав Маринов и подполковник Вичо Вичев, а пълководец на ротата за защита - капитан Росен Начев от военно формирование 48 430-Стара Загора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР