Военнослужещ от Военно формирование 28000-Граф Игнатиево е бил засечен в

...
Военнослужещ от Военно формирование 28000-Граф Игнатиево е бил засечен в
Коментари Харесай

Уволниха военнослужещ от “Граф Игнатиево“, шофирал с 2,3 промила в кръвта

Военнослужещ от Военно формирование 28000-Граф Игнатиево е бил засечен в жестоко нарушение на заповед на Министерството на защитата и на Закона за движеше по пътищата. Н.М., който бил младши автомеханик в ремонтна работилница, е бил хванат да кара автомобил след приложимост на колосално количество алкохол.
Прочетете още
На 22 май предходната година мъжът бил спрян от автопатрул към полицията в Стамболийски. Проверката станала 50 минути след среднощ в региона на село Три водици. Последвала тест с дрегер, който отчел 2.50 промила алкохол . Била направена и химическа експертиза, с която е посочила 2,3 промила алкохол в кръвната проба на военнослужещия. Мъжът бил отведен в районното и му бил формиран акт за ръководство в нетрезво положение. АУАН-ът по този начин и не бил обжалван от нарушителя.

По случая стартирала вътрешна инспекция, в края на която М. е бил уволнен от длъжността си. Наказанието било наложено поради нарушение на заповед, която не разрешава „ ръководството на моторни транспортни средства от военнослужещи в служебно и отвън служебно време след приложимост на алкохол или наркотични субстанции “.  

Това обаче не се понравило на санкции и той решил да апелира заповедта на командира на Военното формирование пред Административен съд-Пловдив.

В хода на делото уволненият монтьор признал, че във въпросната вечер бил използвал алкохол. Той обаче изрично отрекъл да е управлявал автомобил, само че все пак се е намирал на шофьорското място. 

Като очевидец по делото бил привикан и другарят му по чашка – негов отдалечен братовчед. Той дал показания, че двамата пили бира в домашни условия, когато военният се обадил на дамата си да пристигна и да прибере колата. Те излезли извън на пътя да я чакат и се качили в автомобила. Той бил с изключен мотор, а ключовете били в джоба му. По думите на братовчеда – той бил на шофьорското място, когато пристигнала патрулката. Пред магистратите свидетелства и дамата на военния. Тя споделила, че приятелят ѝ в никакъв случай до момента не е управлявал автомобил, даже на една бира. Потвърдила, че била извикана от М. да прибере колата.

Оказва се обаче, казаното от тях много се различавало с показанията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, направили рутинната инспекция на автомобила. По техни сведения колата била в придвижване, а ръководството било открито от военния. Между него и пасажера имало чанта с бири.

След като разгледали обстоятелствата и събитията към делото, магистратите взели решение, че жалбата на Н.М. против уволнението му е неоснователна . Тяхната преценка издиктувала, че производството по дисциплинарно наказване е извършено вярно и законосъобразно.

Те заключили, че мъжът несъмнено е нарушил Устава за войсковата работа на въоръжените сили на Република България за приложимост на алкохол, а единственият излаз от това бил точно уволняване. Затова и отхвърлят жалбата му против решението на командира и му отсъждат да заплати 100лв. разходи на Министерството на защитата. Решението им предстои на обжалване, само че към момента не е ясно дали военният ще предприеме тази стъпка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР