Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем полковник М.О. за

...
Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем полковник М.О. за
Коментари Харесай

Обвиниха полковник за смъртта на загиналия край Шабла пилот

Военно-окръжната прокуратура в София притегли като обвинен полковник М.О. за причиняване гибелта на майор Валентин Терзиев по несъобразителност. Пилотът на МиГ-29 почина на 9 юни 2021 година при образователен нощен полет над Черно море, край Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше нараснал в подполковник. 
По неофициална информация на NOVA обвиненият за гибелта на военния водач е полк. Методи Орлов - заместник-командир по летателната подготовка на " Граф Игнатиево ". В деня на злощастното обучение той е бил началник на стрелбите.
" Според документите обвиненият е извършил немарливо управление на стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра. Ръководителят на стрелбите не е забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача майор В.Т. След като провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина ", изясняват от прокуратурата.
Според обвиняването полковникът не е извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не е взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал вреди (разрушаване на аероплан МиГ-29) на стойност от 9 032 587,09 лева
Спрямо обвинения М.О. е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР