Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство за смъртта на

...
Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство за смъртта на
Коментари Харесай

Прекратиха наказателното производство за смъртта на военния пилот, паднал с МИГ -29 до Шабла

Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното произвеждане за гибелта на военния водач подполковник Валентин Терзиев, който почина на 9 юни, 2021 година, по време на тактическо обучение с бойни стрелби до Шабла, пилотирайки МиГ-29.

Поради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача и за загубата на самолета МиГ-29, излиза наяве от отчета на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Припомням, че 17 месеца след гибелта на летеца, за тежкия случай беше повдигнато обвиняване на полковник Методи Орлов, заповядал на майор Валентин Терзиев рисковата маневра, лишила живота му, вместо да му забрани да я прави. От държавното обвиняване показаха тогава, че са осъществени съдебно-инженерна и авиационна експертизи, от които излиза наяве, че по време на учението са нарушени редица правила.

Стрелбата по светещата цел е била от височина малко над хиляда метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Веднага по-късно вдовицата на умрелия авиатор съобщи, че има още отговорни има за гибелта на брачна половинка й. На нарочна пресконференциятя съобщи пред медиите, че става въпрос за по - висшестоящи военни от обвинявания за тежкия случай полковник Методи Орлов, като ги назова поименно.

Вдовицата съобщи още, че има още доста обстоятелства за изясняване, с изключение на прекомерно закъснялата експертиза на черната кутия.

Оттогава до този миг нямаше никаква информация по следствието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР