Военният научноизследвателски кораб Св.Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще

...
Военният научноизследвателски кораб Св.Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще
Коментари Харесай

Започна 32-ата антарктическа експедиция с кораба Св. Св. Кирил и Методий

Военният научноизследвателски транспортен съд „ Св.Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) ще отплава през днешния ден от Варна за българската база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън на Антарктида. Тържествената гала по изпращането бе в 13:30 ч. на Морска гара, оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ).

Корабът “Св. св. Кирил и Методий ” е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет “Св. Климент Охридски ” и Българският антарктически институт.

Сред 34-членния екипаж има и двама цивилни – капитан и офицер далечно корабоплаване от запаса, които ще оказват помощ при по-сложни навигационни условия. Съставът е по-голям от предходния път поради тежкия товар и неговата логистика.
 DANAILOV Капитан II сан Николай Данаилов на борда на научно-изследователският транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “. Снимка: Euronews Bulgaria
За капитан II сан Николай Данаилов това ще е втора експедиция до базата ни на Антарктида , която той води. Разстоянието от близо 35 000 км се чака да бъде изминато за 45-50 дни и екипажът да дойде на ледения континент към Коледа. Връщането е планувано за 10-11 февруари и в случай че всичко е наред, ще бъдат посрещнати към 1 април следващата година.

Основната задача на кораба за това корабоплаване ще бъде да придвижи структурата на новата съвременна лаборатория за българските антарктици, сподели за Българска телеграфна агенция началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Освен това с помощта на НИК 421 те ще имат опция да вършат изследвания освен на о. Ливингстън, само че и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови. Той е доста стръмен и едва изучаван.

Тази година корабът „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще има влизане в нови пристанища – едно бразилско и две аржентински. Всички прилежащи на Ливингстън острови ще бъдат посетени от експедицията, сподели още Медникаров.

В избрани стадии от пътуването на борда ще се качат 24 курсанти с ръководители , а задачата е те да практикуват бъдещата си специалност. Очаква се освен това корабоплаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По противоположния път на кораба към България е планувано и посещаване в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР