Военният министър Драгомир Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на

...
Военният министър Драгомир Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на
Коментари Харесай

Драгомир Заков препотвърди пред НАТО, че България ще постигне 2% от БВП за отбрана до 2024 г.

Военният министър Драгомир Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита до 2024 година, както и присъединението на България към Иновационния фонд на НАТО. Това оповестиха от министерството на защитата.

Заков взе участие в постоянната среща на министрите на защита на страните-членки на НАТО. В изявлението си българският министър подчертава върху отговорността на съдружниците да пазят своята територия и популацията си против заканите и провокациите, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО.

Той уточни, че единството, солидарността и сплотеността са в основата на общите полезности на Алианса и е значимо да се подхващат всички нужни стъпки за тяхната отбрана.

„ Във фокуса на усилването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подобаващото равнище на подготвеност и опцията за бързо увеличаване “, уточни министър Заков.

По време на форума той е разговарял с министъра на защитата на Грузия Джуаншер Бурчуладзе, на която бяха разисквани въпроси от съвместен интерес и беседва по съответни тематики с сътрудниците си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.

В рамките на двудневните интензивни съвещания министрите на защитата разгледаха оферти, разискаха и реализираха единодушие по редица значими за Алианса тематики в подтекста на променената среда за сигурност и подготовката за идната среща на върха в Мадрид в края на юни 2022 година

През втория ден се организира съвещание на Северноатлантическия съвет във формат „ 30 “, отдадено на акомодацията на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО. Министрите на защитата разискаха съответни ограничения за неговото по-бързо и дейно увеличаване, за гарантиране отбраната на цялата територия на Алианса. Те още веднъж подчертаха, че тези ограничения ще останат строго отбранителни и съобразени с равнището на опасност.

Форумът завърши с работна сесия във формат „ 30 “, отдадена на ресурсното обезпечаване. Съюзниците разискаха осъществяването на уговорката за вложения в защитата и увеличението на общото финансиране. Министрите на защитата подчертаха смисъла на продължаването на вложенията в защитата и нуждата от съответно ресурсно обезпечаване на Алианса в този сериозен миг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР