Лидерът на преврата в Нигер предлага връщане към демокрацията в рамките на 3 години

...
Военният лидер на Нигер генерал Абдурахаман Чиани, който свали президента
Коментари Харесай

Военният лидер на Нигер генерал Абдурахаман Чиани, който свали президента Мохамед Базум и завзе властта с преврат, предложи връщане към демокрацията в рамките на три години.

Нито хунтата, „нито народът на Нигер искат война и остават отворени за диалог“, каза генерал Чиани по време на телевизионно обръщение в събота вечерта.

Той каза, че принципите на прехода ще бъдат решени в рамките на следващите 30 дни като част от национален диалог, организиран от хунтата, а самият преход „трябва да продължи не повече от три години“.

Диалогът ще определи „националните приоритети“ и „призовава за основни ценности, които да ръководят възстановяването“ на западноафриканската страна, каза той.

Хунтата пое властта в края на юли, като завладя Базум – който беше избран демократично през 2021 г. при сравнително мирно предаване на властта – и затвори националните институции.

Цивилни се събират, за да се присъединят към армията пред стадиона, тъй като набирането за цивилна милиция, наречена Доброволци за отбраната на Нигер (VDN), започна в Ниамей, Нигер, на 19 август 2023 г. Цивилни се събират, за да се присъединят към армията пред стадиона, тъй като набирането за цивилни милиционерски сили, наречени Доброволци за отбраната на Нигер (VDN), започна в Ниамей, Нигер, на 19 август 2023 г. Балима Бурейма/Анадолска агенция/Гети изображения

Лидерите от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) отговориха на преврата, като въведоха санкции и издадоха ултиматум на хунтата да се оттегли или да се изправи пред потенциална военна намеса от регионални резервни сили.

Делегация от лидери на ECOWAS се срещна с Чиани в столицата Ниамей в събота и посети Базум.

Чиани каза в своето телевизионно обръщение, че амбицията на хунтата е „да не конфискува властта“.

Абдел-Фатау Муса, център, комисар на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), присъства на извънредната среща на Комитета на началниците на щабовете на отбраната на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в Акра, Гана, 18 август 2023 г. ECOWAS заяви, че „сили в готовност“ са готови да действат и могат да бъдат използвани за възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум от Нигер, който е държан под домашен арест със съпругата и сина си, откакто беше свален от власт от въоръжени хунта на 26 юли 2023 г.“ class= Абдел-Фатау Муса, център, комисар на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), присъства на извънредната среща на Комитета на началниците на щабовете на отбраната на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в Акра, Гана, 18 август 2023. ECOWAS заяви, че „резервни сили“ са готови да действат и могат да бъдат използвани за възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум от Нигер, който е държан под домашен арест със съпругата и сина си, откакто беше свален от въоръжената хунта на 26 юли 2023 г. Кристиан Томпсън/EPA-EFE/Shutterstock

„Също така потвърждавам нашата готовност да участваме във всякакъв диалог, стига той да взема предвид ориентациите, желани от гордия и издръжлив народ на Нигер“, каза той.

Но той предупреди, че хунтата ще отвърне на удара, ако бъде нападната.

„Ако трябва да бъде предприето нападение срещу нас, това няма да е разходката в парка, както си мислят някои хора.“

По-рано хунтата заяви, че е събрала доказателства, за да преследва Базум за „държавна измяна“.

Нигер се намира в сърцето на африканския регион Сахел, който през последните години стана свидетел на множество заграбвания на власт, включително в Мали и Буркина Фасо.

Това беше една от малкото останали демокрации в региона.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР