Военните разходи в световен мащаб са нараснали с 3,7% през

...
Военните разходи в световен мащаб са нараснали с 3,7% през
Коментари Харесай

Световните военни разходи са достигнали рекордни нива. В Европа са над равнището от Студената война

Военните разноски в международен мащаб са нарастнали с 3,7% през 2022 година до рекордните 2,24 трилиона $, заяви в понеделник Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СМИИМ).

В Централна и Западна Европа се следи най-голямото годишно нарастване от Студената война насам, а Украйна е нараснала разноските си до невиждани равнища на фона на напъните да отблъсне съветските сили, които нахлуха на нейна територия при започване на 2022 година

Според данните Съединени американски щати, Русия и Китай остават най-големите самостоятелни разходвачи, на които се падат 56% от общите военни разноски в света. Военната помощ за Украйна и опасенията за нараснала опасност от страна на Русия са оказали мощно въздействие върху разноските на доста други страни и са съдействали за напрежението в Източна Азия.

" Непрекъснатото повишаване на международните военни разноски през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят ", съобщи Нан Тиан, старши откривател в програмата за военни разноски и произвеждане на оръжие на СМИИМ.

По оценка на института съветските военни разноски са се нараснали с 9,2% през 2022 година до към 86,4 милиарда $, което се равнява на 4,1% от брутния вътрешен артикул (БВП) на Русия. Това е повече от изразходените 3,7 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година

Разликата сред бюджетните проекти на Русия и действителните ѝ военни разноски през 2022 година допуска, че нахлуването в Украйна е коствало на Русия доста повече, в сравнение с е очаквала, сподели Люси Беро-Судро, шеф на Програмата за военни разноски и произвеждане на оръжие на СМИИМ.

Военните разноски на Украйна доближават 44 милиарда $ през 2022 година Това е нарастване от 640%, като в отчета това е несъмнено като " най-голямото едногодишно нарастване на военните разноски на страна, записано в миналото в данните на СМИИМ ".

" В резултат на нарастването и на обвързваните с войната вреди за стопанската система на Украйна... военните разноски като дял от Брутният вътрешен продукт се изстреляха до 34% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, от 3,2% през 2021 година "

Съединени американски щати са похарчили 877 милиарда, което съставлява 39% от общите международни военни разноски и е три пъти повече от тези на Китай, който е с втория по величина разход.

Разходите на страните от Централна и Западна Европа доближават 345 милиарда $ през 2022 година Това надвишава равнището от 1989 година, когато завършва Студената война. " Нахлуването в Украйна оказа неотложно влияние върху решенията за военни разноски в Централна и Западна Европа ", споделя Диего Лопес да Силва, старши откривател в СМИИМ. " Това включваше многогодишни проекти за увеличение на разноските от страна на няколко държавни управления. "

Той сподели, че " можем основателно да чакаме " военните разноски в района да продължат да нарастват през идващите години.

Финландия, която през април стана 31-ият член на НАТО, е нараснала военните си разноски с 36%, следвана от Литва с 27%, Швеция, която се стреми към участие в НАТО - с 12%, както и Полша - с 11%.

" Макар че пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година сигурно повлия на решенията за военните разноски през 2022 година, опасенията за съветската експанзия се натрупват от доста по-дълго време ", споделя Лоренцо Скарацато, откривател от СМИИМ. " Много страни от някогашния Източен блок са нараснали повече от два пъти военните си разноски от 2014 година насам - годината, в която Русия анексира Крим. "

СМИИМ заяви, че всички процентни промени са по отношение на цените от 2021 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР