Военните на Нигер ще преследват Мохамед Базум за „държавна измяна“

...
Военните на Нигер заявиха, че ще преследват сваления президент Мохамед
Коментари Харесай

Военните на Нигер заявиха, че ще преследват сваления президент Мохамед Базум за държавна измяна, часове след като група високопоставени ислямски учени заявиха, че лидерите на преврата в страната са отворени за дипломация, за да разрешат своите противопоставяне с регионалния блок на Западна Африка.

В изявление, прочетено по националната телевизия късно в неделя, говорител на армията на Нигер изложи обвиненията срещу Базум като „държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност“ на страната.

63-годишният Базум и семейството му са държани в официалната резиденция на президента в Ниамей след преврата на 26 юли, като международната загриженост нараства относно условията им в ареста.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) призова за възстановяване на Базум, като наложи строги икономически санкции на Нигер и заплаши с военна намеса, ако гражданското управление не бъде възстановено.

Все пак Западноафриканският блок, който одобри разполагането на „резервни сили за възстановяване на конституционния ред“ в Нигер, заяви, че остава ангажиран с намирането на дипломатическо решение на кризата.

Говорителят на армията на Нигер, полковник-майор Амаду Абдраман, в изявлението си в неделя отхвърли опасенията за здравето на Базум, като каза, че сваленият лидер е посетил своя лекар предишния ден.

„След това посещение лекарят не повдигна никакви проблеми относно здравословното състояние на сваления президент и членовете на семейството му“, каза той.

Абдраман продължи да критикува санкциите на ECOWAS срещу Нигер, като каза, че „незаконните, нехуманни и унизителни“ мерки затрудняват достъпа на хората до лекарства, храна и електричество.


Изявлението дойде само часове, след като група нигерийски ислямски учени обявиха среща с лидера на преврата в Нигер Абдурахаман Чиани в Ниамей и казаха, че генералът се е съгласил да проведе „директни разговори“ с ECOWAS.

Шейх Абдулахи Бала Лау, който ръководи нигерийската делегация, каза пред Ал Джазира, че тяхната мисия в Ниамей е имала за цел да създаде „път, по който лидерите на преврата на хунтата в Нигер ще водят диалог с лидерите на ECOWAS, за да се разберат помежду си“ .

По време на срещата им Чиани „прие да проведе напълно директни дискусии с лидерите на ECOWAS“, каза той.

Мюсюлманските учени посетиха Ниамей с благословията на нигерийския президент Бола Тинубу, който е и ръководител на ECOWAS. Tinubu зае твърда позиция срещу преврата, шестият, който засяга държава-членка на ECOWAS от 2020 г. насам.

Блокът прекъсна финансовите транзакции и доставките на електроенергия, както и затвори границите с Нигер без излаз на море, блокирайки така необходимия внос към една от най-бедните страни в света.

Ахмед Идрис от Ал Джазира, репортаж от Кацина на границата на Нигерия с Нигер, каза, че обвиненията срещу Базум вероятно ще „увеличат напрежението между военните в Нигер и международната общност“.

„Това изявление е индикация, че военните нямат намерение да пуснат Базум. Обвиненията, които те обявиха, могат да доведат до много сериозни последици за Базум“, каза Идрис.

„Това може да е опит на военните да укрепят още повече позициите си в бъдещи преговори“, добави той.

Перспективата за военна намеса за възстановяване на Базум раздели членовете на ECOWAS и предизвика предупреждения от чужди сили, включително Русия и Алжир.

Съседите на Нигер Мали и Буркина Фасо, също управлявани от военни правителства, завзели властта чрез преврати, заявиха, че намесата би била равносилна на обявяване на война срещу тях.

В събота Чиани изпрати делегация, водена от своя началник на отбраната генерал Муса Салау Барму, в столицата на Гвинея Конакри, за да благодари на лидерите там за тяхната подкрепа – знак за желанието на лидерите на преврата да утвърдят съюзи, докато се противопоставят на регионални и други правомощия.

„Ние сме панафриканци. Когато нашите хора имат проблеми, ние винаги присъстваме и винаги ще бъдем там“, каза временният президент на Гвинея Мамади Думбуя на срещата, според видео, споделено късно вечерта в събота от президентството.

Превратът в Нигер се разглежда като голям удар за много западни нации, които гледаха на Ниамей като на партньор в региона на Сахел, с когото биха могли да работят, за да отблъснат нарастващото въстание от групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS ).

Съединените щати и Франция имат повече от 2500 военнослужещи в региона и заедно с други европейски страни са инвестирали стотици милиони долари във военна помощ и обучение на силите на Нигер.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР