Етиопските сили изтласкват бойците на Фано от град Гондар в Амхара

...
Военните на Етиопия изтласкаха местните милиции от по-голямата част от
Коментари Харесай

Военните на Етиопия изтласкаха местните милиции от по-голямата част от Гондар, голям град, където бушуват интензивни боеве, откакто избухнаха сблъсъци в района на Амхара миналата седмица, жители и милиция член каза.

Успехът на военните в Гондар, вторият по големина град в Амахара, е първият значителен пробив за федералните сили, които бяха прегазени от милициите на Фано там и в някои други градове, когато избухнаха боевете в началото на август.

Регионалната администрация на Амхара публикува изявление на страницата си във Facebook късно във вторник, че Гондар и регионалната столица Бахир Дар са били „освободени“ от Фано, но изявлението вече не беше там в сряда.

Боец на Фано от Гондар каза пред агенция Ройтерс, че Етиопските национални отбранителни сили (ENDF), подкрепени от полицията за борба с безредиците и проправителствените милиции, са изтласкали бойците на Фано от града във вторник.

„Беше интензивен бой. ENDF използваше танкове. Нашите бойци просто използваха Калашников“, каза той, пожелал анонимност.

Местен служител в Гондар каза, че военните „почти напълно контролират града“. Друг жител на Гондар каза, че е видял военните да влизат в центъра на града във вторник следобед.

Вълненията бързо се превърнаха в най-сериозната криза в сигурността на Етиопия след двегодишната гражданска война в региона Тиграй, който граничи с Амхара, приключи миналия ноември.

Ескалацията на насилието в Амхара накара миналата седмица правителството на премиера Абий Ахмед да обяви шестмесечно извънредно положение там.

Фано е милиция на непълно работно време, която привлича доброволци от местното население. Той беше съюзник на ENDF по време на войната с Тиграй, но отношенията по-късно се влошиха заради обвиненията, че федералното правителство се опитва да отслаби защитата на Амхара срещу съседните региони – обвинение, което правителството отрича.

Властите на Амхара късно във вторник издадоха изявление, в което настояват, че „насилието, което се случи наскоро в някои райони на нашия регион, което беше подпомогнато от екстремистки и хищнически жадни за власт групи, се връща към относителен мир и стабилност във всички области на регион“.

Според Световната здравна организация насилието затрудни хуманитарните операции в региона.

Във вторник Ethiopian Airlines отмени полети до Бахир Дар, заявявайки, че няма да лети до никакви летища в района на Амхара.

Съединените щати „изразиха загриженост“ относно сблъсъците, докато Австралия, Великобритания и Испания посъветваха своите граждани да не пътуват до Амхара.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР