Сваленият лидер на Габон е освободен и му е разрешено да пътува в чужбина, казва военната хунта

...
Военните лидери, които организираха преврат в Габон, освободиха сваления президент
Коментари Харесай

Военните лидери, които организираха преврат в Габон, освободиха сваления президент Али Бонго Ондимба и вече му е разрешено да пътува в чужбина, каза говорител на хунтата в сряда.

Съобщава се, че Бонго е държан под домашен арест след преврата в централноафриканската държава в края на август.

„Като се има предвид здравословното му състояние, бившият президент на републиката Али Бонго Ондимба е свободен да се движи. Той може, ако желае, да пътува в чужбина, за да получи медицински прегледи“, каза говорителят на хунтата полковник Улрих Манфумби по държавната телевизия, прочитайки изявление на преходния лидер генерал Брис Олигуи Нгуема.

Държавната телевизия също публикува изображения, показващи как Бонго поздравява Абду Абари, ръководител на Регионалния офис на ООН за Централна Африка, в резиденцията на Бонго в столицата Либревил.

ГОРНА СНИМКА - Общ изглед на разкъсан предизборен билборд на сваления президент на Габон Али Бонго Ондимба в Либревил на 31 август 2023 г. Хората в централноафриканския щат Габон с нетърпение очакваха да се ориентират към бъдещето си на 31 август 2023 г., след като военни офицери сложи край на 55-годишното управление на семейство Бонго.
Президентът Али Бонго Ондимба, син на Омар Бонго, който управлява повече от 41 години, беше свален на 30 август 2023 г. от армейски офицери след избори, на които той се състезаваше за трети мандат на власт. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) TOPSHOT – Общ изглед на разкъсан предизборен билборд на сваления президент на Габон Али Бонго Ондимба в Либревил на 31 август 2023 г. Хората в централноафриканския щат Габон с нетърпение очакваха да се ориентират към бъдещето си на 31 август 2023 г., след като военни офицери поставиха край на 55-годишното управление на семейство Бонго. Президентът Али Бонго Ондимба, син на Омар Бонго, който управлява повече от 41 години, беше свален на 30 август 2023 г. от армейски офицери след избори, на които той се състезаваше за трети мандат на власт. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) AFP/Гети изображения

Сваленият габонски лидер рядко е виждан след преврата. Малко след свалянето му от власт се появи видеозапис, на който той призовава привържениците си да „вдигат шум“, след като военните го поставиха под домашен арест.

„Хората тук ме арестуваха… Аз съм в резиденцията… Не знам какво става“, каза той в кадрите.

64-годишният Бонго получи инсулт през 2018 г. и прекара месеци извън Габон, лекувайки се в Мароко. Въпросите се завъртяха около способността му да продължи да бъде президент, което предизвика неуспешен преврат през 2019 г.

Той беше на власт в продължение на 14 години, откакто наследи баща си Омар Бонго през 2009 г. и поиска нов мандат на оспорваните избори миналия месец.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР