Военните експерти, Телеграм канали и блогъри активно обсъждат отстраняването на

...
Военните експерти, Телеграм канали и блогъри активно обсъждат отстраняването на
Коментари Харесай

Смяната на комадващия елитните части предизвика нова драма в руската армия

Военните специалисти, Телеграм канали и блогъри интензивно разискват отстраняването на командващия въздушно-десантните войски /ВДВ/ на Русия Михаил Теплински от военната акция в Украйна. Според едната версия, причина за това е спорът му с началника на Генералния щаб Валери Герасимов поради отхвърли на Теплински да изпраща подчинените си на сигурна гибел. Твърди се, че Теплински дори е подал оставка. Министерството на защитата на Русия не разяснява обстановката.

Генерал-полковник Михаил Теплински към този момент не е един от основните командващи във войната в Украйна, написа през седмицата английското военно разузнаване. То счита, че генералът е отговарял за релативно сполучливото оттегляне от Херсон на левия бряг на Днепър през ноември 2022 година и че в Русия го считат за кадърен и прагматичен пълководец.

Първите клюки за съществени кадрови промени се появиха към 10 януари, незабавно след назначението на Герасимов за командващ групировката в Украйна. Руските Телеграм канали и военни репортери оповестиха за оставката на Теплински, наричайки го " именит командващ " и " един от най-популярните генерали във войската ".

На негово място е назначен първият зам.началник на Военната академия ва Генералния щаб Олег Макаревич, написаха съветските репортери Александър Сладков и Юрий Котьонок и обвързваният с частната военна компания " Вагнер " Grey Zone. Те означават, че новият командващ ВДВ не е обвързван с въздушно-десантните войски, а Сладков дори го назова

 

" най-непригодният претендент за тази служба "

 

(по-късно той изтри поста си). Но ТАСС съобщи, базирайки се на почитан източник в МО, че Теплински " е в строя и сполучливо взема решение дилемите на своя пост ". След това и Сладков разгласява " уточняваща информация ", че " Теплински е в отпуск, раздава заповеди по телефона, а Макаревич го сменя единствено като началник на едно от направленията на специфичната военна интервенция "

Тези разяснения провокираха още повече въпроси. Как по този начин командващият е в отпуск по време на война и раздава заповеди по телефона?

 



Ген. Михаил Теплински стана Герой на Русия в първата война в Чечня

 

Какво се случва в действителност в съветската войска?

 

Възможно е методът на Теплински към ръководство на поверените му войски да не се вписват в концепцията на Герасимов, който се нуждае от бърз резултат, с цел да потвърди освен персоналната си лоялност към съветския президент Владимир Путин, само че и своята успеваемост. Доказателство за това би била крупна сполучлива интервенция по завладяването на някакъв знаков украински град. В случай на триумф никой няма да пита командващия за огромните човешки загуби, а при крах - ще го държат виновен за всичко.

Кадровият десантчик Теплински е наясно в каква покруса могат да се извърнат персоналните претекстове на началството за подчинените му подразделения. Той не желае да поделя отговорността с Герасивом, въпреки че не е подготвен да влезе в открит спор. " Теплински е последовател на запазването на персоналния състав и счита, че бойците не би трябвало да се употребяват като месо ", написа кореспондентът Котьонок. Той допуска, че тъкмо това е коствало и поста на ВДВ.

Руският отдел на ББС по открити източници съумя със сигуност да откри, че към 22 юли 2022 година, за по-малко от пет месеца война в Украйна, са починали най-малко 914 бойци от ВДВ. Оттогава мина още половин година, през която съветската войска води тежки и в по-голямата си степен несполучливи боеве. Така че сигурно жертвите са се нараснали.

Уволнението на Теплински и реакцията на прокремълските репортери могат да са доказателство за все по-големия ерес сред обкръжението на Герасимов и висшите офицери, намиращи се на фронта, допуска американският Институт за проучване на войната. Според тях Герасимов се пробва да отслаби позициите на ВДВ и неговите настойници. Ако информацията за промяната на командващия ВДВ е вярна, това демонстрира, че неотдавнашните рокади в командването на съветската войска евентуално са подбудени не от военни потребности, а са резултат от конфликта вътре в съветското МО, счита английският боен аналитик Роб Ли. На същото мнение е и английското разузнаване, съгласно което

 

ген. Валери Герасимов се пробва да вземе цялата акция под собствен персонален надзор.



Отстраняването на Теплински е инициирано от новия командващ съветските войски в Украйна Валери Герасимов и от министъра на защитата Сергей Шойгу

 

Според други Телеграм канали повода за отстраняването на Теплински може да са проектите на шефа на администрацията на съветския президент Андрей Турчак и на първия му заместител Сергей Кириенко за реформиране на ръководството на войските. Според канала " Хайли Лайкли " на 28 декември, малко след визитата на Турчак и Кириенко в южната зона на бойните дейности в Украйна, за която дава отговор Теплински, в Националния център за ръководство на защитата на Русия е имало закрито съвещание на парламентарната група по въпросите на специфичната военна интервенция. Домакин е бил персонално министърът на защитата Сергей Шойгу, който е отбелязал, че присъстващите би трябвало да оказват всякаква помощ на министерството на защитата. С това не се е съгласил Турчак, който декларирал, че задачата на групата е доста по-широка - " дебюрократизация, надзор и промяна, решение на систематичните проблеми на интервенцията ". В края на януари се чака първият отчет на групата за обстановката в армията и зоната на бойните дейности. Възможно е ген. Теплински, отговарящ за цялостен жанр войски и компетентен доста за " систематичните проблеми ", да е имало какво да показа с президентската администрация.

Въздушно-десантните елементи, основани по време на Съюз на съветските социалистически републики като войски за бързо реагиране, се отнасят към елитната категория. Главното им предопределение е да се окажат изненадващо за съперника на неуместно за него място. Има три съществени сюжета на военни дейности, при които

 

въздушният десант може да е най-ефективен:

 

за анархия на ръководството в тила на съперника, за завладяване на стратегически обект или плацдарм и удържането му до идването на главните сили, за бързо завладяване на значими пунктове и пътища в изискванията на липса на ясна линия на фронта. Първата задача нормално е за парашутно-десантните подразделения, а втората и третата - за десантно-щурмовите.

ВДВ участваха в доста сполучливи интервенция и постоянно са имали висока известност. Постъпването в тези войски се смята за влиятелно.

ВДВ обаче имат и слаби страни. Използването на аеромобилни подразделения е допустимо само при едва наситена защита на съперника със средствата на Противовъздушна отбрана. Другата уязвимост е бойната техника. Тя би трябвало да е лимитирана по габарити и маса, с цел да е съобразена с опциите на руската транспортна авиация, а техническите условия са високи. За да основат универсални машини, съветските конструктори трябваше да се лишат от доста, най-много - от бронезащита и огнева мощност.

Още в Афганистан, а по-късно и в Чечня десантчиците бяха принудени постоянно да извършват функционалностите на лека пехота. На доктрина, дефицитът на тежко въоръжение трябваше да се компенсира с високата боеспособност на военнослужещите във ВДВ и спецификата на техните дейности, учредена на фактора ненадейност. Но в изискванията на продължителна военна акция този фактор обаче работи все по-лошо.

В Съюз на съветските социалистически републики десантно-щурмувите подразделения влизаха освен в състава на ВДВ, само че и в общовойсковите, и в танковите, и в граничните подразделения, и в морската пехота. В действителна бойна конюнктура тези формирования изпитваха същите проблеми като профилираните елементи на ВДВ. Затова някъде започнаха да ги оборудват с танкове и друго тежко въоръжение, което сложи въпросът с какво те се разграничават от елементарните мотострелкови подразделения. Особено остро този въпрос бе подложен с началото на войната против Украйна, където десантните подразделения на съветската войска

 

се сблъскаха с съперник, който освен не им отстъпва, само че и ги превъзхожда

 

по доста параметри.

" ВДВ умряха ", написа още през лятото на 2022 година съветският боен специалист и създател на книги по военно дело Алексей Суконкин. " Ние виждаме задънената улица, в която попаднаха ВДВ. И специфичната военна интервенция в Украйна очевидно поставя точка на тяхното битие в този тип. Първо, развиването на системите на Противовъздушна отбрана прави невероятно всеобщ десант на войски в тила на съперника, когато един войник с портативен зенитен комплекс може да обезврежда рота, а трима бойци - батальон. Второ, леката военна техника на ВДВ е непригодна за общовойскови пердах, още повече при актуалното засищане на войските на съперника с високоточно противотанково въоръжение ", счита Суконкин.

В съветските медии още преди войната против Украйна се появиха известия за промяна във ВДВ, само че по този начин и никой не разбра в какво се състои тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР