Военните експерти продължават да обобщават резултатите от иранската въздушна атака

...
Военните експерти продължават да обобщават резултатите от иранската въздушна атака
Коментари Харесай

Иран намери как да пробие противоракетната отбрана на Израел

Военните специалисти не престават да обобщават резултатите от иранската въздушна офанзива против Израел в нощта на 14 април. На пръв взор офанзивата е същинско крушение за Ислямската република. Експертите обаче показват, че Иран е провел минимум три типа тествания на ударни оръжия, ориентирани против Израел. И трите са били сполучливи.

Преди всичко си коства да напомним, че Иран по начало не си е сложил за цел да нанесе пагубен удар на Израел. Неговите задания в тази ситуация въобще не бяха да изравни еврейската страна със земята за половин час.

„ Иранският удар беше извънредно стеснен. Техеран употребява част от % от своите ракетни оръжия и дронове. Това беше просто демонстративна акция, която имаше единствено една задача: да се извърши някакъв тип възмездие за осъщественото от Израел нахлуване и да не се излиза отвън рамките на условното задоволство “, изяснява военният специалист Владислав Шуригин.

Иранците нямаше по какъв начин да не нанесат удар - бомбардирането на тяхното консулство в Дамаск изискваше отговор. В същото време иранците използваха този показателен удар, с цел да проведат най-малко три военни тествания. И трите бяха сполучливи.

Първо, иранците изпитат способността си да координират огромни изстрелвания на ударни системи. „ Първо дроновете излетяха и летяха към задачата към три часа. След това с разлика от към час бяха изстреляни крилати ракети, а 40-50 минути преди удара бяха изстреляни хиперзвукови балистични ракети “, изяснява Владислав Шуригин. Според специалиста съвсем всички оръжия са били на точното място в точното време.

Според “Ню Йорк Таймс ” 185 дрона и 146 ракети са летели към Израел - и единствено няколко ракети са блъснали израелски военни цели, без да убият никого. Но това в действителност не е било планувано. В последна сметка второто тестване е да се пробват опциите на израелската п Противовъздушна отбрана - както и системите на непознати страни, които помогнаха на Израел.

„ Голям брой дронове и крилати ракети, изстреляни през Сирия, се трансфораха в стръв. Именно на тях са вдигани самолети и е употребен “Железният купол ”. Следователно Иран до известна степен тества израелската система за Противовъздушна отбрана. Опитаха се да схванат с какви сили и в какви насоки работи “, изяснява Андрей Клинцевич, началник на Центъра за проучване на военно-политическите спорове. И в последна сметка се оказа, че Израел и неговите съдружници, несъмнено, имат доста оръжия. Те обаче не могат да подсигуряват сигурността на Израел.

„ Дроновете изтеглиха главните сили на израелската, американската и английската авиация - съвсем всички сили на Израел и НАТО, които бяха в този район, участваха в отразяването на много стилен удар. Общо над 200 самолета. Използвани са всички налични системи за Противовъздушна отбрана – както израелски, по този начин и американски (разположените на корабите системи “Иджис ”, които американците считат за най-модерната система за противовъздушна защита досега) “, изяснява Владислав Шуригин.

Да, тези оръжия смъкнаха съвсем всички дронове и крилати ракети (при това съответствие - два самолета на ракета), само че не можаха да поразят нито една иранска хиперзвукова ракета. Което беше третото тестване - иранците тестваха своите хиперзвукови елементи. „ Иран подвигна съдружните сили, изтегли ги от базите, където бяха ситуирани, и разчисти небето за хиперзвукови устройства. И в този момент породи доста сериозен проблем за Съединени американски щати – оказа се, че те нямат средства за битка с хиперзвука “, обобщава Владислав Шуригин.

С други думи, вследствие на удара стана ясно, че Техеран разполага с обезпечени средства за заличаване даже на най-привидно предпазените израелски цели. „ Балистичните ракети, които летяха по траектория, издигаща се на 100 км (всъщност в близкия космос), и по-късно удариха летища, съумяха да обхванат през израелската система за Противовъздушна отбрана. Виждаха се детонации на земята и попадения в авиобазата. В действителна бойна обстановка, в случай че Иран желае да удари градове и военни уреди, той ще употребява главно балистични ракети. Включително хиперзвукови “, изяснява Андрей Клинцевич.

И най-важното е, че иранците могат постоянно да повтарят сходни набези. До привършване на израелската Противовъздушна отбрана. „ Тъй като Иран разполага не с хиляди, а с десетки хиляди ракети, Израел просто не разполага с задоволително ракетни системи, с цел да отрази тези офанзиви “, продължава Андрей Клинцевич.

И тук става въпрос освен за количеството, само че и за цената. „ Очевидно е, че безпилотните самолети от вида на “Шахед ” костват стотинки. Да ги отблъснеш с ракети от изтребители или от „ Железния купол “, всяка от които коства десетки или даже стотици пъти повече от сваления “Шахед ”, е като да забиеш вратата на селска тоалетна със златни пирони. Разбира се, Израел и неговите съдружници похарчиха в пъти повече пари за отбиване на офанзивата, в сравнение с Иран похарчи за тази офанзива “, припомня си Владислав Шуригин. И в случай че всякога тези дронове и ракети бъдат свалени от системите “Железен купол ”, “Пейтриът ” или още повече “Иджис ”, то рано или късно това ще докара до привършване освен на израелската противовъздушна защита, само че и на американските системи, ситуирани в района.

Средствата за прихващане на ракети през днешния ден са доста скъпи - за разлика от самите ракети, които могат да бъдат с пъти по-евтини даже от това, което Иран употребява при нападението си.

„ Хизбулла ” и “Хамас ” изстрелват ракети в Израел, които всъщност са барутни снаряди надали не от династията Цин. Те са неуправляеми, изстрелват се под ъгъл, имат първичен барутен мотор от началото на ХХ век и се насочват от балистиката. Половината от тях по принцип излизат от траекторията и падат. Но с цел да ги прихванете, би трябвало да създадете противоракета с добър мотор, системи за разкриване и ориентиране. Следователно изтощаването на израелската система за ПРО с такива удари е непропорционална война от позиция на разноските “, изяснява Владислав Шуригин. „ Още първата седмица от войната с “Хамас ” докара тази система до ръба на изтощението, тъй че израелците бяха принудени да изискат от американците ракети ”, добавя той.

Тел Авив схваща, че неизбежно ще изгубят тази война на безсилие. „ В света към момента няма нито един на ниска цена комплекс за заличаване на евтини дронове или някакви по-сложни системи. Има прототипи - да вземем за пример китайски лазерни системи, цената на един изстрел се мери в стотици долари (а не в десетки хиляди и милиони). Ние обаче не сме виждали практическото им потребление в бойна обстановка “, изяснява Андрей Клинцевич.

Ето за какво Бенямин Нетаняху явно е подготвен да премине в нахлуване. Израелският министър председател към този момент е наредил на своите генерали да разработят проект за ответен удар против Иран. Теоретично този удар може да бъде доста мощен.

„ Струва ми се, че Израел възнамерява мощна офанзива против военната инфраструктура на Иран. Той е изправен пред задачата да получи владичество във въздуха, тъй че на първия стадий ще има противорадарни ракети, които ще унищожат системите за Противовъздушна отбрана на Иран. След това огромна армада от израелски самолети ще полети и ще унищожи всички инфраструктурни военни обекти, които са на повърхността със свободно падащи плъзгащи се бомби “, изяснява Андрей Клинцевич.

Що се отнася до тези, които са подземен, тогава, съгласно специалиста, те ще блокират входове, вентилационни шахти, командни пунктове и така нататък в опит да върне нуклеарната стратегия на Иран обратно десетилетия обратно.

Проблемът за Израел обаче е, че американците надали ще вземат участие в тази офанзива. Байдън няма потребност в този момент, по време на предизборната акция и спора с Русия, война с Иран. И без американското присъединяване Израел може просто да няма задоволително сили за удар. „ Крилатите ракети и други оръжия на Израел не са задоволителни даже да ударят съществени цели на иранска територия, камо ли да ѝ нанесат съществени военни и стопански вреди “, споделя Владислав Шуригин.

Това значи, че Нетаняху или ще би трябвало да поеме опасности и да предприеме рискован ответен удар (който може да приключи с ново проваляне за Израел), или да се помири с обстоятелството, че иранците са го надиграли. В политическо, имиджово и военно-техническо отношение.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16203Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед12360Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед40964Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед41981Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед85575Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554405Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183935Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската арм </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР