Военната хунта в Нигер ще върне страната към цивилно управление

...
Военната хунта в Нигер ще върне страната към цивилно управление
Коментари Харесай

Военната хунта връща Нигер към цивилно управление до три години

Военната хунта в Нигер ще върне страната към цивилно ръководство в границите на три години. Това даде обещание водачът на хунтата военачалник Абдурахман Чиани в изказване по държавната телевизия, съобщи Euronews.

Принципите на прехода ще бъдат решени в границите на 30 дни в разговор, на който военната хунта ще бъде хазаин. Генерал Абдурахман Чиани не даде повече детайлности за проекта.

" Убеден съм, че ще работим дружно, с цел да намерим излаз от рецесията, в полза на всички ", сподели Чиани.

На 10 август блокът на западноафриканските страни ECOWAS нареди разполагането на " аварийни сили " за възобновяване на конституционното ръководство в Нигер. В петък комисарят на ECOWAS за мира и сигурността Абдел-Фатау Муса сподели, че 11 от 15-те държави-членки са се съгласили да приготвят войски за военна интервенция.

Повечето от държавите-членки са подготвени да дадат своя принос в взаимните сили, като се изключи тези, които също са под военно ръководство - Мали, Буркина Фасо, Гвинея и Кабо Верде.
 Западноафриканските страни слагат войските си в бойна подготвеност
Западноафриканските страни слагат войските си в бойна подготвеност

Готви се военна интервенция в Нигер за възобновяване на конституционния ред

Абдел-Фатау Муса разгласи, че блокът няма да толерира повече военни преврати в района.

Междувременно не престават дипломатическите старания. Специалният делегат на Организация на обединените нации за Западна Африка и Сахел Леонардо Сантос Симао се срещна с министър-председателя на хунтата Али Махамане Ламине Зейне на 19 август.

Вчера икономическа общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) разгласи, че е за възобновяване на демокрацията в Нигер, в случай че дипломатическите старания се провалят .

От общността подчертаха още, че няма да водят безконечен разговор с военната хунта в страната.

С това решение завърши на Западна Африка в столицата на Гана Акра. От ECOWAS обявиха, че сходно деяние би било последната мярка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР