Военен съд в Мианмар осъди генерал, който доскоро беше високопоставен

...
Военен съд в Мианмар осъди генерал, който доскоро беше високопоставен
Коментари Харесай

Военен съд в Мианмар осъди генерал, изгонен от управляващия съвет, на 5 години за корупция

Военен съд в Мианмар осъди военачалник, който до неотдавна беше почитан член на ръководещите в страната съвет на пет години затвор за корист с власт и взимане на рушвет

От Associated Press 11 ноември 2023 година, 3:58 ч.

БАНКОК -- Военен съд в Мианмар осъди военачалник, който до неотдавна беше почитан член на ръководещия съвет на страната, на пет години затвор за корист с власт и взимане на подкупи, оповестиха държавни медии в събота.

Lt. Ген. Сое Хтут, който беше министър на вътрешните работи, както и член на ръководещия Държавен административен съвет, е последният върховен офицер, наказан на затвор за корупция, откогато армията завзе властта от определеното държавно управление на Аун Сан Су Чи повече от 2 1 /преди 2 години.

Доклад в съботния държавен вестник Global New Light of Myanmar споделя, че Сое Хтут е злоупотребил с ранга и престижа си, като е наредил на подчинени да издават паспорти на компании по тяхно искане, приемал е подкупи и не е съумял да подсигурява спазването на финансовите правила и разпореждания за фонда за обществени грижи на чиновниците на министерството на вътрешните работи.

Вестникът го разказва като някогашен военачалник, което значи, че към този момент е уволнен от армията.

Съобщава се, че Сое Хтут е бил разследван от време на време в столицата Найпито от септември - почти по същото време, когато са арестувани други генерали и висши чиновници във военното държавно управление в случаи на хипотетична корупция.

Миналия месец боен арбитражен съд осъди други двама висши генерали на пожизнен затвор, откакто бяха приети за отговорни в държавна измяна, приемане на подкупи, нелегално владеене задгранична валута и нарушение на военната дисциплинираност.

Военното управление на Мианмар е известно с това, че е сплотено и потайно, а арестите на висши генерали са необичаен обществен индикатор, че може да има разделения в нейните редици.

Soe Htut е служил на значимия пост на министър на вътрешните работи от 2020 година до август тази година. След това той пое по-малко авторитетната позиция на министър на съюзното държавно управление, до момента в който не загуби тази работа и номинално възобнови военните си отговорности в края на септември. Той също беше отхвърлен от Държавния административен съвет при преустрояване през септември.

Той беше цел на критици на военното държавно управление, тъй като управляваше министерството на вътрешните работи, който беше тясно забъркан в бруталните репресии на продемократичното придвижване, което породи, с цел да се опълчи на завладяването на армията през 2021 година

През юли предходната година той съгласно известията е управлявал изтезанието на четирима политически пандизчии, в това число либерален деятел и някогашен народен представител от партията Национална лига за народна власт на Аун Сан Су Чи, съгласно Myanmar Now, самостоятелен онлайн новинарски уебсайт.

Suu Kyi, чието определено държавно управление беше свалено от армията през 2021 година, беше вкарана в пандиза по няколко обвинявания в корупция, за които се счита, че са изфабрикувани по политически аргументи.

 ABC News

Важни истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР