Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании,

...
Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании,
Коментари Харесай

Разследващите търсят одитори от чужбина да разследват Nexo

Водят се договаряния с една от най-големите интернационалните одиторски компании , на която ще бъде предоставено да извърши повсеместен одит на Nexo  след - на нейната активност и финансовите потоци. Това разгласи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафо в в студиото на Нова телевизия.

" Необходим е доста сериозен и акуратен финансово-разузнавателен разбор . Именно той ще бъде предоставен на тази - една от най-големите, международни компании, които се занимават с сходни следствия. Имат извънредно богат опит и престиж ", добави той. Няколко пъти Сарафов повтори, че активността на самата компания е извънредно комплицирана, по тази причина е и комплицирано разкриването на закононарушенията . За това се изискват специфични знания, изключително техонологични, по тази причина и българските проверяващи органи ще потърсят подпомагане от чужбина. За криптовалутите няма и регулация в нашата страна , призна Борислав Сарафов, само че не влезе в пояснение на каква база тогава ще се проверяват закононарушения у нас.

На въпрос дали от непознати и партньорски служби сме получили информация за случая, Сарафов удостовери това, въпреки и да не уточни съответна работа. Освен информация са получили и програмен продукт, с който да работят . По-късно в диалога съобщи обаче, че следствието работи тясно и разчита на съдействието на Британската национална организация за битка с престъпността.

Борислав Сарафов предизвести, че самото следствие ще продължи не малко време .
 Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута
Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Не е задоволителна регулацията на пазара за криптовалута съгласно Павел Георгиев и Димитър Ганчев

Четирима души са с обвинявания във връзка със схемата, двама се търсят. Разследващите имат информацията, че не са в страната, въпреки че справката в граничния надзор демонстрира, че те не са напускали рамките на България.

Те може да са на всички места по света , изготвят се интернационалните поръчки, ще ги търсим, увери Сарафов и разяснява профила им: " Това са жители на света, светът е дребен за тях. Имат благоприятни условия да пътуват, разполагат с жилища по целия свят. "

Борислав Сарафов очерта профила и на упрекнатите , които заемали управителни позиции в компанията: " Високоинтелигентни, извънредно образовани - в най-реномираните и влиятелни международни университети, знаят по няколко езика. Хора, които са жители на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Това не са наркодилърите от " Обеля ", а в действителност едни от най-високоинтелигентните хора . "
 Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с парцели на Бахамите и Карибските острови
Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с парцели на Бахамите и Карибските острови

Двама души са оповестени за търсене

Сарафов увери още, че в следствието няма нищо политическо, " работим прецизно единствено по доказателствата " - информации, извлечения, разпити в това число на анонимни очевидци и такива под отбрана. С мотив да не се изнася конкретика от рамките на следствието, шефът на Национална следствена служба отхвърли да разяснява , за която бе намекнато през вчерашния ден на брифинга.

Също по този начин не желал да влиза и в политически полемики, макар че " политиката постоянно се намесва в следствие, изключително когато те я визира ". Заяви обаче, че даренията, които са правени към " Демократична България " не са предмет на следствието . Ако има отношение към незаконна активност обаче, това " ще стане и всеки ще бъде разпитан ".
 Nexo ще отговори в съда и на обвиняванията, и на клеветите
Nexo ще отговори в съда и на обвиняванията, и на клеветите

Смятат дейностите на прокуратурата за политически стимулирани и некомпетентни

Припомняме, че в Народното събрание за финансиране на лица от Nexo на политическата групировка " Продължаваме промяната "., че ще заведе искове за всички клюки. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР