Водовъртеж е най-вероятната причина за инцидента с 13 годишното момче,

...
Водовъртеж е най-вероятната причина за инцидента с 13 годишното момче,
Коментари Харесай

Спасител от БЧК: Изчезналото момче в Дунав край Силистра е попаднало във водовъртеж

Водовъртеж е най-вероятната причина за случая с 13 годишното момче, което изчезна във водите на река Дунав край Силистра. Това сподели шефът на Водноспасителната работа към Български червен кръст (БЧК) Антон Налбантов пред " Фокус ".
 Тийнейджър скочи от хеликоптерна площадка и изчезна във водите на Дунав Виж още
" Това е типичен образец за неспазване на правила за водна сигурност и занижен наставнически надзор. Реките са извънредно рискови. Първо по тази причина, че има подводни течения, образуват се водовъртежи, както е станало в този случай на мястото където е скочило детето, доколкото имам информация. Много внезапно се сменя скоростта на водата изключително в другите реки от рода на Струма, в които има доста чести завой, камъни, които трансформират скоростта на водата и нейната посока ", споделя той.

" Към всичко това като прибавим и неизвестността в дъното на тези водоеми, съществуване на дънери и растителност, всичко това води до тези рискове. Недобрите плувни умения също са причина за случая. Уплахата и суматохата форсират процеса на удавяне ", означи още Налбантов.

" Гранична полиция " пък е прекратила издирването на момчето. Уведомени са румънските гранични управляващи, защото към този момент са стигнали до мястото, след което реката навлиза в екваторията на северната ни съседка, показва Нова тв.

Според силистренци мястото, където е станал случаят, е доста рисково.

" Районът се характеризира с доста огромна дълбочина, с доста огромни ями и доста огромно течение, което се засича с назад такова. Вследствие на това се получават доста огромни водовъртежи. Невнимателни лодкари биват завъртани, а какво остава за некомпетентен плувец ", разяснява гражданин на Силистра.

" Къпането е неразрешено по цялото продължение на реката край града. Поставени са указателни табели през 150-200. Освен това през месец март всяка година кметът издава заповед, в която се споделя, че хората не би трябвало да се къпят в Дунав. А мястото е заградено с ограда с шипове от горната страна. Разчитаме и на табелите ", разяснява заместник-кметът на Силистра Тихомир Борачев.

В събота по здрач няколко момчета са скачали в реката от хеликоптерната площадка към частен хотел. 13-годишното дете е било повлечено от бурните води. Рибари са чули виковете му за помощ и са се обадили на телефон 112.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР