Водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон

...
Водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон
Коментари Харесай

Бургас посреща Гергьовден с литургия, тържествен ритуал и концерт на пл. „Тройката“

Водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас ще бъде отслужен от 12.00 часа пред храм „ Св. св. Кирил и Методий “ от Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей

Бургас ще означи 6-ти май – Гергьовден и Ден на храбростта и на Българската войска с огромен празничен фолклорен концерт на площад " Тройката ".

По традиция празничният ден ще стартира с отслужване на тържествена света литургия от 09.00 часа в Катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в чест на Свети Великомъченик Георги. През целия ден бургазлии могат да се поклонят пред парченце от мощите на Свети Георги, която се съхранява в храм „ Св. св. Кирил и Методий “ и е дарена на Бургас от манастира Ксенофонт в Света гора.

Празничната стратегия на Община Бургас ще продължи с церемониален обред, на който всички родолюбиви българи могат да положат венци и цветя пред Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк от 11.30 часа.

По остаряла българска военна традиция, водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас ще бъде отслужен от 12.00 часа пред храм „ Св. св. Кирил и Методий “ от Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей и бургаското православно духовенство.

Празникът ще продължи с богата фолклорна стратегия на площад „ Тройката “ от 12.30 час. Нейното начало ще сложи оркестър „ Жарава “ в състав: Динко Палазов – дудук, Петко Янгьозов – гайда, Красимир Петков – акордеон, Желязко Ангелов – клавир, Николай Чапкънов – барабан и с гост-солист Александра Димитрова. На сцената за приятност на бургазлии и посетители на града ще се качат още танцьорите от Фолклорен танцов отбор " Никола Гинов " и ДФТА " Радост " с живописен началник Димитър Гинов.

 

ПРОГРАМА

6 май 2023

 

09.00 часа

Храм „ Св. св. Кирил и Методий “

Празнична света литургия в чест на Свети Великомъченик Георги

 

11.30 часа

Военен клуб – Бургас, ул. „ Христо Ботев “ № 48

Полагане на венци и цветя на Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк

 

12.00 часа

Площад „ Св. св. Кирил и Методий “

Тържествен водосвет и молебен за здраве на българските войни от гарнизон Бургас отслужена от Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей и бургаското православно духовенство

 

12.30 часа

Площад „ Тройката “

Празничен фолклорен концерт

с присъединяване на: оркестър „ Жарава “ в състав: Динко Палазов – дудук, Петко Янгьозов – гайда,

Красимир Петков – акордеон, Желязко Ангелов – клавир,

Николай Чапкънов – барабан и гост-солист Александра Димитрова,

ДФТА " Радост " и ФТА " Никола Гинов "

с живописен началник Димитър Гинов
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР