Водораслите са далеч от традиционен продукт за родната ни кухня,

...
Водораслите са далеч от традиционен продукт за родната ни кухня,
Коментари Харесай

Водораслите - суперхрана с редица ползи за здравето

Водораслите са надалеч от обичаен артикул за родната ни кухня, само че разнообразието на пазара към този момент ни дава опция да опитаме всевъзможни усети от разнообразни краища на света. И в случай че се окаже, че ни харесват, може да ги включим в менюто си. Ето и какви изгоди може да ни донесе това.
 Протеин, гъби, храна, инсекти, водорасли и кои са новите източници на протеини
Кои са новите източници на протеини

Те имат резистентен генезис и пазят околната среда

Различни, извършени в Япония, където водораслите постоянно участват на трапезата, потвърждават, че постоянната им консумация намалява риска от развиване на сърдечно-съдови болести, както и от сърдечни удари при мъжете. Този резултат се дължи на наличието на полифеноли в тях. Те също така понижават риска от рак и контролират кръвното налягане.

Други учени пък настояват, че изгодите от консумация на този артикул е мъчно да се усетят от хора, които нямат здравословни проблеми. Но в случай че страдаме от диабет вид две или сме с наднормено тегло, може да чакаме доста усъвършенстване. За задачата би трябвало да консумираме 5-10 грама изсъхнало тегло дневно. С тях си набираме огромно количество фибри и хранителни субстанции и оказваме помощ за контрола на равнищата на кръвна захар.
 Снимка 653335

Водораслите са богати на витамин А, С, Е, В 12 и К, както и на фолиева киселина, цинк, калций, магнезий и натрий, желязо и рибофлавин. Освен това са добър източник на омега-3 мастни киселини, както и на огромно количество протеин, значими аминокиселини и антиоксиданти като флаваноиди и каротеноиди. Тяхното количество варира според от типа на растението.

Освен това водораслите са богати и на още два вида доста значими за здравето ни субстанции - фибри и полизахариди. Те се грижат за салдото сред добрите и неприятните бактерии в чревната микрофлора, от които зависят доста аспекти на нашето положение, като да вземем за пример успеваемост на имунната система. Фибрите също по този начин основават възприятие за задоволеност за по-дълго време и подтискат глада, което е издирван резултат, когато желаеме да свалим килограми.

Някои типове водорасли са ефикасни в битката с наднорменото тегло, тъй като веществото натриев алгинат, което съдържа, е инхибитор на липазата - ензим, който оказва помощ за усвояването на мазнините. Така тези растения може да понижат количеството усвоени от тялото мазнини с до 75%.
 Снимка 653331

Това е една от главните аргументи учените да считат, че водните растения имат място в менюто ни, даже под формата на прахуляк да вземем за пример, който се прибавя към разнообразни предписания. Все още обаче са нужни спомагателни проучвания дали другите типове обработка ще повлияят отрицателно на изгодите от натриевия алгинат.

Все отново на водораслите се гледа и с леки терзания поради опцията те да са нечисти с арсен, йод или олово. Но въпреки всичко всички типове, които са предопределени за консумация, минават през щателни инспекции.

А и учените успокояват, че и да има арсен, той е в такива количества, че ще се изхвърли посредством урината. Aко консумираме и не повече от целесъобразната дневна доза, мъчно бихме могли да предозираме и с йода в тях.
 Акулите, водораслите и по какъв начин морските хищници съумяват да се надрусат с тях
Наркотикът, който акулите откриват във водата

Нещо въздейства на държанието им

В рационални количества той е потребен и даже нужен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която контролира редица процеси в организма. Освен това водораслите съдържат и значимата аминокиселина тирозин, която има сходни функционалности.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР