Учени създадоха изкуствен синапс, който работи с помощта на вода

...
Учени създадоха изкуствен синапс, който работи с помощта на вода
Коментари Харесай

Учени създадоха устройство подобно на човешкия мозък, което работи с вода и соли

Учени сътвориха неестествен синапс, който работи благодарение на вода и соли и предава информация по същия метод като човешкия мозък. 

Разработката е на физици теоретици от Нидерландия и Южна Корея и дава първото доказателство, че система, употребяваща същата среда като мозъка на индивида, може да обработва комплицирана информация.

В устрема си да подобрят енергийната успеваемост на стандартните компютри , учените от дълго време се обръщат към човешкия мозък за ентусиазъм. Те имат за цел да подражават на изключителния му потенциал по разнообразни способи.

 Проблем 2038: Ще се срутен ли компютрите по света след 17 години? Любопитно 4 мин. Проблем 2038: Ще се срутен ли компютрите по света след 17 години?  Кралското научно общество: Ще развием телепатия с помощта на софтуерни импланти Любопитно 2 мин. Кралското научно общество: Ще развием телепатия с помощта на софтуерни импланти  Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите? Светът 5 мин. Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите?  „ Вместо да му разрешат да ни ръководи “: Организация на обединените нации одобри първата резолюция за изкуствения разсъдък Светът 3 мин. „ Вместо да му разрешат да ни ръководи “: Организация на обединените нации одобри първата резолюция за изкуствения разсъдък  Проблем 2038: Ще се срутен ли компютрите по света след 17 години? Любопитно 4 мин. Проблем 2038: Ще се срутен ли компютрите по света след 17 години?  Кралското научно общество: Ще развием телепатия с помощта на софтуерни импланти Любопитно 2 мин. Кралското научно общество: Ще развием телепатия с помощта на софтуерни импланти  Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите? Светът 5 мин. Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите?  „ Вместо да му разрешат да ни ръководи “: Организация на обединените нации одобри първата резолюция за изкуствения разсъдък Светът 3 мин. „ Вместо да му разрешат да ни ръководи “: Организация на обединените нации одобри първата резолюция за изкуствения разсъдък

Компютърните системи, основани на физическите правила на мозъка, съставляват интерес за учените и инженерите заради високата си енергийна успеваемост. Най-сложният човешки орган употребява към 10 пъти по-малко сила от средностатистически компютър.

Предишни опити са довели до основаването на компютри, които имитират мозъчната активност, написа Българска телеграфна агенция. Те обаче разчитат на елементарни твърди материали, до момента в който човешкият мозък употребява като среда вода и солни йони.

В актуалното проучване екипът е основал аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра, който предава информация благодарение на йони във воден разтвор. Новото устройство е наречено йонен мемристор и имитира държанието на синапс - главен съставен елемент в мозъка, отговарящ за предаването на сигнали сред невроните. При приемане на електрически импулси йоните в течността мигрират през канала, което води до промени в концентрацията на йоните.

„ Макар че към този момент съществуват изкуствени синапси, способни да обработват комплицирана информация, основани на твърди материали, в този момент за първи път демонстрираме, че това достижение може да бъде осъществено и благодарение на вода и сол. Ние дейно възпроизвеждаме невронното държание, употребявайки система, която употребява същата среда като мозъка “, споделя Тим Камсма, докторант в Института по теоретична физика и Математическия институт на Университета в Утрехт и водещ създател на проучването.

Според създателите на проучването откритието им може да залегне в основата на нови компютърни системи, които доста превъзхождат по успеваемост и енергоемкост актуалните технологии.

Резултатите са оповестени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР