Водещият защитник на околната среда сър Дейвид Атънбъро заяви, че

...
Водещият защитник на околната среда сър Дейвид Атънбъро заяви, че
Коментари Харесай

Пластмасата убива близо 1 млн. души всяка година

Водещият бранител на околната среда сър Дейвид Атънбъро съобщи, че пластмасата, както и неправилното й изхвърляне, лишава живота на близо 1 млн. души всяка година. Той се базира на отчет на организациите “Тиърфънд ”, “Флора и фауна интернешънъл ” и “УейстЕйд ”, който обрисува едно от първите широкообхватни изследвания на въздействието на пластмасата върху човешкия живот и природата.

Проучването сочи, че сред 400 000 и 1 000 000 души от най-бедните кътчета на планетата умират годишно в резултат на заболявания и произшествия, свързани с неправилното изхвърляне и предпазване на пластмаса, добавя bTV. Боклукът на едвам един от четирима души се събира и изхвърля по разпоредбите. Остатъкът попада в околната среда, където освен унищожава природата и био разнообразието, само че води и до неприятна хигиена, наводнения, огнища на холера и доста други.  

Единственият метод пластмасата да бъде унищожена в множеството страни по света е като се изгори. Това обаче замърсява въздуха, който дишаме, с микропластмаса - парченца пластмаса с размери не повече от 5 мм в диаметър. Все повече изследвания демонстрират, че тя се натрупва в човешкия организъм с течение на времето и може да окаже негативни последствия върху здравето ни.

„ Замърсяването с пластмаса е злополука, която е подценявана прекомерно дълго. Време е да вземем ограничения по отношение на тези, които употребяват пластмаса в страни, в които тя не може да се преработва, както и да подкрепим общества и държавни управления в тази ужасна рецесия ”, разяснява Атънбъро.  

Проучването приканва огромните компании като “Кока Кола ”, “Пепси ”, “Нестле ” и “Униливър ” да понижат потреблението на пластмасови опаковки за еднократна приложимост в страните, в които те не могат да бъдат рециклирани.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР