Водещите вестници по света продължават да коментират тежката самолетна катастрофа

...
Водещите вестници по света продължават да коментират тежката самолетна катастрофа
Коментари Харесай

Пресата в САЩ и Европа коментира новите данни за самолетната катастрофа край Техеран

Водещите вестници по света не престават да разясняват тежката самолетна злополука край Техеран и вероятността украинският " Боинг " да е свален от иранската Противовъздушна отбрана, евентуално по неточност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цитират се представители на Съединени американски щати и техни съдружници, че са налице разследващи данни, че Иран е виновен за гибелта на всичките 176 индивида на борда. Техеран отхвърля тези изказвания като " огромна неистина " и част от " психическата война " против Иран.

" Ню Йорк таймс " се базира на видеоматериал, считан за достоверен, на който се вижда по какъв начин ракета се взривява наоколо до самолета над град Паранд до техеранското летище. Това е мястото, от което машината по полет 752 на Украинските интернационалните авиолинии до Киев престава да излъчва сигнал, преди да падне на земята. Американски спътници, предопределени да наблюдават изстрелвания на ракети, се записали пукотевица от иранска система за противовъздушна защита с дребен радиус. А след това разследващи организации на Съединени американски щати са засекли ирански връзки, потвърждаващи, че системата е поразила самолета, споделят публични източници.

Вестникът написа, че канадският министър председател Джъстин Трюдо, чиито 63 съграждани са измежду починалите, признава, че " това може да е било осъществено инцидентно ". По думите му доказателствата свидетелстват " доста ясно за вероятната и евентуалната причина за злополуката ". Малко по-късно президентът Доналд Тръмп единствено изрази мнение, че свалянето на самолета е резултат от " неточност на другата страна ". Високопоставени източници от американските разследващи организации сдържано споделят, че заключенията за отговорността на Иран са с висока степен на меродавност, написа нюйоркското издание.

В сряда специалисти от Съединени американски щати са съчетали информацията от инфрачервените детектори на спътниците с данните от засечените ирански диалози, с цел да дефинират за какво е паднал самолетът. С инфрачервени детектори е била засечена и противосамолетната ракета, изстреляна от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна и свалила през 2014 година малайзийския пътнически аероплан. Тогава починаха всички 298 индивида на борда, напомня " Ню Йорк таймс ".

Настоящите констатации на западните разузнавания за отговорността на Иран свидетелстват, че гибелта на пасажерите и екипажа е последица от засиленото напрежение сред Съединени американски щати и Иран. Катастрофата на украинския аероплан стана часове след ракетните ирански офанзиви против цели на Съединени американски щати в Ирак и евентуално иранците са задействали своите системи за Противовъздушна отбрана, опасявайки се от ответни удари, заключава вестникът.

Деловото издание " Бизнес инсайдър " оповестява, че след известията, че злополуката не е поради механически проблем цената на акциите на корпорацията " Боинг " се е повишила през вчерашния ден с 3 на 100.

Британският " Дейли телеграф " цитира думи на премиера Борис Джонсън, че Иран е свалил украинския аероплан може би несъзнателно. Вестникът помества графика на противовъздушната система " Toр M1 ", съветско произвеждане, ( " SA-15 " съгласно номенклатурата на НАТО), с която евентуално е изумен боинга. Системата от вида " земя-въздух " изстрелва от мобилна установка (наподобяваща танк с гъсенични вериги) отвесно нагоре ракета 9M331 с обсег двайсетина километра. Тя се взривява покрай целта и я обсипва с голям брой дребни шрапнели.

Като цяло украинската преса е сдържана и не насочва директни обвинявания към Иран, а се базира единствено на известията на западни медии за заключенията на разследващи организации.

Вестник " Украинска истина " извежда в заглавие, че по думите на Джъстин Трюдо Канада е подготвена да сътрудничи с Украйна за следствието. Изданието оповестява, че Трюдо е разговарял по телефона с премиера на Нидерландия Марк Рюте, който бил споделил нидерландския опит от следствието за свалянето на малайзийския лайнер по полет МН17 над Източна Украйна. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР