Водещите страни износителки на петрол се срещат днес на фона

...
Водещите страни износителки на петрол се срещат днес на фона
Коментари Харесай

Защо ОПЕК не сваля цените на петрола?

Водещите страни експортьорки на нефт се срещат през днешния ден на фона на апелите от целия свят за намаление на цените на суровината.

Членовете на групата ОПЕК+, която включва и Русия, обаче не бързат да оказват помощ.

Какво е ОПЕК+?

ОПЕК+ е група от 23 страни експортьорки на нефт, които се срещат всеки месец във Виена, с цел да решат какви количества нефт да дават на международния пазар.

В основата на тази група са 13-те страни членки на ОПЕК (Организация на страните експортьорки на петрол), които са главно страни от Близкия изток и Африка. Тя е образувана през 1960 година като картел за да се фиксират международните доставки на нефт и цената на суровината.

В днешно време страните от ОПЕК създават към 30% от суровия нефт в света, което се равнява почти на 28 млн. барела дневно. Най-големият производител в ОПЕК е Саудитска Арабия, която добива над 10 млн. барела нефт дневно.

През 2016 година, когато цените на петрола бяха изключително ниски, ОПЕК се сплоти с 10 страни отвън организацията за основаването на ОПЕК+.

Сред тях е и Русия, която също създава по над 10 млн. барела нефт дневно.

Заедно тези страни добиват към 40% от всичкия недопечен нефт в света.

"ОПЕК+ приспособява предлагането и търсенето, с цел да балансира пазара, " споделя пред BBC Кейт Дуриан от Energy Institute. "Те поддържат цените високи, като понижават предлагането, когато търсенето на нефт скочи. "

ОПЕК+ може също по този начин да понижава цените на суровината, като пуска повече нефт на пазара, а това е нещото, което съществени вносители, като Съединени американски щати и Англия, желаят да направи.

Как цените на петрола станаха толкоз високи?

През пролетта на 2020 година, когато COVID-19 се разпространяваше по света, а страните бяха поставяни под локдаун, цената на петрола се срина поради неналичието на купувачи.

"Производители плащаха, с цел да се освободят от петрола, тъй като не разполагаха с задоволително място за съхранението му, " споделя Дуриан.

След това членовете на ОПЕК+ се споразумяха да понижат производството с 10 млн. барела дневно, с цел да покачат още веднъж цените.

През юни 2021 година, когато търсенето на недопечен нефт стартира да се възвръща, ОПЕК+ стартира последователно да усилва предлагането, доставяйки спомагателни 400 000 барела дневно на международните пазари. В момента ОПЕК+ доставя към 2.5 млн. барела нефт дневно по-малко, спрямо пролетта на 2020 година

Когато обаче Русия нахлу в Украйна, цената на суровия нефт скочи до много над 100 $ за барел. Това докара до доста покачване на цените на горивата.

"Когато ОПЕК+ понижи предлагането с 10 млн. барела дневно през май 2020 година, това намаляване беше прекомерно огромно, " споделя Дейвид Файф, старши икономист в Argus Media.

"Сега те усилват предлагането с мудни темпове, като не вземат под внимание резултатите от войната сред Русия и Украйна. "

Купувачи на нефт се притесняват, че Европейски Съюз ще последва Съединени американски щати и ще наложи ембарго върху вноса на нефт от Русия, споделя Файфа. В следващия си санкционен пакет Европейската комисия през вчерашния ден, в действителност, предложи цялостна възбрана на импорт на съветски нефт в Европейски Съюз до края на годината. Европа сега внася над 2.5 млн. барела недопечен нефт дневно от Русия.

"Опасността от ембарго над съветския нефт изплаши пазарите, тъй като може да докара до съществено стесняване на предлагането ", споделя той.

Защо ОПЕК+ не желае да усили производството?

Президентът на Съединени американски щати неведнъж моли към Саудитска Арабия да усили добива на нефт, само че към този момент без резултат.

Британският министър председател Борис Джонсън също помоли Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да усилят производството. На него също му бе отказано.

"Саудитска Арабия и ОАЕ имат свободен индустриален потенциал, само че те отхвърлят да усилят производството, " споделя Кейт Дуриан. Те не желаят да бъдат командвани от Запада.

"Те настояват, че разликата сред търсенето и предлагането се стеснява и че днешните високи цени просто отразяват суматохата от страна на купувачите на нефт. "

Други страни от ОПЕК+ срещат компликации при увеличението на личния си рандеман на нефт.

"Производителки, като Нигерия и Ангола, не доближават индустриалните си квоти общо с към 1 млн. барела дневно през последната година, " споделя Дейвид Файф.

"Инвестициите изостанаха по време на пандемията, а петролните съоръжения в някои случаи не са добре поддържани. Сега те, в действителност, откриват, че не могат да осъществят цялостно нарастване на производството. "

Каква е позицията на Русия?

ОПЕК+ би трябвало да се преценява и с желанието на Русия, защото тя е един от двата най-големи колегата в този съюз.

"Руснаците са удовлетворени от цените на тези равнища, " споделя Карол Накле, основен изпълнителен шеф на Crystol Energy. "Те не могат да завоюват нищо от понижаването на цените “.

"ОПЕК желае да резервира положителни връзки с Русия, тъй че най-вероятно ще продължат със съглашението, което подписаха през предходната година. Това значи увеличение на предлагането на недопечен нефт доста последователно от в този момент до септември. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР