Водещите германски икономически институти значително понижиха прогнозата си за икономическия

...
Водещите германски икономически институти значително понижиха прогнозата си за икономическия
Коментари Харесай

Растежът на германската икономика ще бъде по-слаб от очакваното, прогнозират водещи институти

Водещите немски стопански институти доста намалиха прогнозата си за икономическия напредък на страната през 2024 година, заяви Франс прес. 

Те чакат брутният вътрешен артикул (БВП) на най-голямата европейска стопанска система да нарасне едвам с 0,1 на 100. 

През есента на предходната година прогнозите на институтите сочеха ритъм от 1,3 на 100, само че в този момент те са доста по-песимистично настроени поради по-слабото от предстоящото възобновяване на потреблението. Новата прогноза се приближава до тази на държавното управление в Берлин, което чака растеж от 0,2 на 100 за настоящата година. 

През актуалната година частното ползване ще се трансформира в най-важната движеща мощ за стопанската система на Германия, а през 2025 година тя ще бъде подтиквана от износа на немски артикули и услуги. Тази прогноза е показана в прессъобщение до Българска телеграфна агенция от икономическия институт " Ифо " (Ifo), една от научните организации, изготвили прогнозата.

" Понастоящем икономическото произвеждане на Германия е на равнище, което надали е по-високо от нивото преди пандемията. Оттогава насам продуктивността е в застой, а в последно време се следят повече насрещни, в сравнение с попътни ветрове във вътрешната и външната стопанска система. 

Частното ползване се увеличи по-късно и то, не толкоз динамично, колкото се очакваше. Германският експорт понижа макар възходящата икономическа интензивност в международен мащаб, основно тъй като търсенето на значимите за Германия финансови и междинни артикули беше едва, а ценовата конкурентоспособност на енергоемките артикули пострада.

Продължаващата неустановеност във връзка с икономическата политика оказва въздействие върху корпоративните вложения, които евентуално ще останат на нивото от 2017 година макар предстоящото раздвижване през идната година, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Номиналните заплати се чака да набъбнат надлежно с 4,6 % и 3,4 % през 2024 година и 2025 година. Това значи, че действителните заплати ще се покачват през целия планиран интервал и ще компенсират загубите от 2022 година и първата половина на 2023 година Въпреки това равнището, следено в края на 2021 година, преди фрапантния скок на инфлацията, се чака да бъде достигнато едвам през второто тримесечие на 2025 година ", показват специалистите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР