Водещата германска авиокомпания Lufthansa оглавява списък с превозвачи, заинтересовани да

...
Водещата германска авиокомпания Lufthansa оглавява списък с превозвачи, заинтересовани да
Коментари Харесай

Кой ще спечели битката за втората най-голяма авиокомпания в Германия?

Водещата немска самолетна компания Lufthansa оглавява лист с превозвачи, заинтригувани да придобият елементи от банкрутиралата Air Berlin - втория максимален авиопревозвач в страната.

Става дума за повече от 8000 работни места, дружно с по-малките елементи от групата, в това число австрийския транспортьор Niki, флота от към 140 наети самолети, както и правата за политане и кацане.

Администраторите би трябвало да се срещнат и да обсъдят офертите, а крайното решение да бъде взето на съвещание на надзорния съвет на Air Berlin на 25 септември, оповестява Reuters.

9 компании и консорциуми са заинтригувани от активите на закъсалата компания. Ето кои са те и какво оферират:

Lufthansa

Авиокомпанията може да поеме до 80 самолета с акцент върху 38 екипажа, които към този момент наема от Air Berlin, основно за нискотарифните си полети, изпълнявани от Eurowings, заяви изпълнителният шеф на компанията Карстен Шпор.

 Lufthansa купува 90 самолета и авиолиния от банкрутиралата Air Berlin
Lufthansa купува 90 самолета и авиолиния от банкрутиралата Air Berlin

Сумата от няколко стотици милиона евро

EasyJet

Според медиите английската самолетна компания се интересува от до 40 самолета. EasyJet удостовери единствено, че е отправила оферта за елементи от бизнеса на къси дистанции. " Предложението е в сходство със тактиката на easyJet, ориентирана към градовете в Германия ", разясниха от английската компания.

Condor ( Thomas Cook) и Ники Лауда

Бившият международен първенец във Формула 1 Ники Лауда дружно с самолетната компания Condor, част от туристическата компания Thomas Cook, са отправили взаимна оферта от 100 млн. евро за пазаруването на превозвача Niki, плюс 17 самолета.

Ryanair

Ирландският нискотарифен транспортьор съобщи в края на август, че няма да кандидатства за активи на Air Berlin, а изпълнителният шеф Майкъл О`Лиъри разказа процеса по продажбата на активите като " закърпване ". О`Лиъри съобщи, че Lufthansa ще има господстващо състояние по вътрешните направления в Германия след придобиването на Air Berlin.

International Airlines Group

Собственикът на British Airways е още един от участниците в наддаването. Според медийни изявления авиогрупата е заинтригувана от Niki.

 Air Berlin подаде документи за банкрут
Вторият максимален авиопревозвач в Германия подаде документи за банкрут

След като Etihad Airways отдръпна поддръжката си


Zeitfracht

Германската фамилна логистична компания Zeitfracht предложи да закупи платформата за въздушен транспорт Leisure Cargo, дейностите по поддръжката й, както и районната единица Luftfahrtgesellschaft Walter, която употребява 20 самолета Bombardier.

Ако бъде осъществено предлагането й, то се чака да резервира към 1000 работни места.

Ханс Рудолф Вьоерл

Авиационният вложител сподели, че е предложил оферта от 500 милиона евро за закупуване на всички активи на Air Berlin. Той възнамерява да заплати в началото 50 милиона евро, а останалите на погасителни вноски. Вьорл търсеше сътрудници за наддаването и предложи Air Berlin да бъде непокътната като чартърна самолетна компания, вместо да бъде разкъсвана.

LinkGlobal Logistics

Китайската LinkGlobal Logistics показа обвързваща оферта с евентуална стойност от 600 милиона евро и даде обещание да резервира всички работни места в самолетната компания.

Утц Клаасен

Германският бизнесмен и някогашен началник на енергийната компания EnBW Утц Клаасен също е апетитен като един от претендентите за Air Berlin. Той е предложил 100 милиона евро за компанията и е заречен още 600 милиона евро под формата на ликвидност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР