Водеща фигура в терористичната мрежа Ал Кайда е била убита

...
Водеща фигура в терористичната мрежа Ал Кайда е била убита
Коментари Харесай

Афганистан твърди, че важен водач на Ал Кайда е бил убит, талибаните отричат

Водеща фигура в терористичната мрежа " Ал Кайда " е била убита при взаимна интервенция на американски и афганистански командоси предишния месец в Афганистан, оповестява разследващата организация на азиатската страна.
Асим Умар е бил началник на интервенциите на Ал-Кайда на индийския субконтинент. Той е бил отстранен по време на интервенция против казарми на талибаните в афганистанската провинция Хелманд на 23 септември, съобщи БГНЕС. Поне 40 цивилни са станали косвени жертви на боевете при тази интервенция.
Съединените щати и " Ал Кайда " не удостоверяват гибелта на Асим Умар и изнесената от Афганистан информация. Талибаните споделиха, че новината за гибелта на Умар не е вярна и я нарекоха " изфабрикувана агитация от врага ". Според талибаните в Афганистан, акцията на командосите е довела " единствено до цивилни жертви ".
Разузнавателната организация на Афганистан настоя, че акцията е била сполучлива, като с изключение на районния водач на " Ал Кайда " са били убити най-малко още шестима членове на терористичната мрежа, измежду които куриера за връзка сред Асим Умар и водача на " Ал Кайда " Айман ал Зауахири.
Афганистанците разгласиха фотоси на Умар приживе, както и на мъртвото му тяло.
Евентуалното наличие на водачи на " Ал Кайда " в лагер на талибаните слага под въпрос желанието на афганистанците да сключат мир със Съединените щати. Основните параметри на договорката, която Съединени американски щати и талибаните разискват към този момент дълго време, са отдръпване на американските бойци от Афганистан, против което талибаните да прекратят връзките си с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР