Водените от Америка преговарящи се доближават до споразумение, в което

...
Водените от Америка преговарящи се доближават до споразумение, в което
Коментари Харесай

САЩ се доближават до споразумение за временно примирие в Газа

Водените от Америка договарящи се приближават до съглашение, в което Израел ще спре войната си в Газа за към два месеца в подмяна на освобождението на повече от 100 заложници, които към момента са държани от Хамас.


Сделка, която може да бъде подпечатана през идващите две седмици, ще трансформира спора, поглъщащ района, заяви Ню Йорк Таймс.

Преговарящите създадоха писмен план на съглашение, сплотяващ предложенията, препоръчани от Израел и Хамас през последните 10 дни, в съществена рамка, която ще бъде предмет на диалози в Париж през днешния ден. Въпреки че към момента има значими различия за разрешаване, събеседниците са внимателни оптимисти, че окончателното съглашение е наоколо, съгласно американски чиновници, които настояха за анонимност, с цел да споделят детайлности за сензитивните договаряния.

Президентът Байдън беседва по телефона настрана на 26 януари с водачите на Египет и Катар, които към този момент послужиха като медиатори с Хамас, с цел да стеснят кпъга на оставащите разлики. Той също по този начин изпрати шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Дж. Бърнс в Париж за диалози с израелски, египетски и катарски публични лица. Ако Бърнс реализира задоволителен прогрес, Байдън може по-късно да изпрати своя координатор за Близкия изток Брет Макгърк, който преди малко се завърна във Вашингтон, назад в района, с цел да помогне за завършването на съглашението.

„ Двамата водачи потвърдиха, че договорката за заложници е от главно значение за установяването на продължителна пауза в боевете с филантропична цел и гарантирането, че спомагателна животоспасяваща филантропична помощ доближава до нуждаещите се цивилни в цяла Газа “, се споделя в изказване на Белия дом в петък вечер, обобщаващо диалога на президента с шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, министър-председател на Катар. „ Те подчертаха спешността на обстановката и приветстваха тясното съдействие сред техните екипи за прогрес на скорошните полемики “, се прибавя в известието.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху в това време удостовери уговорката си да обезпечи освобождението на заложниците, които не бяха пуснати като част от по-ограничено съглашение през ноември. „ Към днешна дата ние върнахме 110 от нашите заложници и се ангажираме да върнем всички вкъщи “, сподели той. „ Ние се занимаваме с това и го вършим непрекъснато, в това число и в този момент. “

Заложниците са в плен от 7 октомври, когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха в Израел, убиха към 1200 души и заловиха още към 240 при най-тежката терористична офанзива в историята на страната. Военното възмездие на Израел от този момент е умъртвило повече от 25 000 души, множеството от които дами и деца, съгласно здравното министерство на Газа, следено от Хамас. Не е ясно какъв брой от убитите в Газа са бойци на терористичната организация.


Краткотрайното помирение през ноември, реализирано с посредничеството на Байдън дружно с Катар и Египет, докара до седемдневна пауза в боевете в подмяна на освобождението на повече от 100 заложници от Хамас и към 240 палестински пандизчии от Израел. Около 136 души, хванати на 7 октомври, остават в неопределеност, в това число шестима американски жители, макар че някои от тях евентуално са мъртви.

Сделката, която би трябвало да бъде подписана в този момент, ще бъде по-широка по обсег от предходната, споделят чиновници. В първата фаза боевете ще спрат за към 30 дни, до момента в който дамите, възрастните и ранените заложници бъдат освободени от Хамас. През този интервал двете страни ще изработят детайлности за втора фаза, която ще спре военните интервенции за почти още 30 дни в подмяна на арестуваните израелски бойци и цивилни мъже. Съотношението на палестинците, които ще бъдат освободени от израелските затвори, към момента следва да бъде контрактувано, само че това се преглежда като разгадаем проблем. Сделката също по този начин ще разреши достъпа повече филантропична помощ в Газа.

Въпреки че съглашението няма да бъде непрекъснатото преустановяване на огъня, което Хамас изиска за освобождението на всички заложници, чиновници, близки до договарянията, считат, че в случай че Израел спре войната за два месеца, евентуално няма да я възобнови по същия метод, по който я водеше до момента. Примирието ще обезпечи прозорец за по-нататъшна дипломация, която може да докара до по-широко разрешаване на спора.

Подобна договорка би осигурила добре пристигнала глътка въздух за Джо Байдън, който пое доста рецензии от лявото крило на личната си партия за поддръжката на отговора на Израел на офанзивата на 7 октомври. Нетаняху също беше подложен на забележителен напън да обезпечи освобождението на заложниците, макар че се зарече да окаже напън върху военната интервенция за заличаване на Хамас.

Той също по този начин устоя на американския и интернационалния напън за намаляване на военната акция против Хамас и повтори решимостта си в изказването си в събота. „ Решени сме да приключим задачата, да отстраняваме Хамас. Колкото и време да ни отнеме, няма да отстъпим от задачата “, акцентира министър председателят.

Не единствено, че едно ново съглашение може да облекчи част от напрежението за Байдън вкъщи, то може да понижи ескалацията на нестабилната обстановка в по-широкия Близък изток. По време на седемдневната пауза през ноември други ирански прокси групи като Хутите и Хизбула също направиха офанзиви на по-ниско равнище против американски, израелски и други цели.


След спирането на паузата през ноември Хамас и Израел на процедура стопираха да споделят посредством своите медиатори. Но ледът беше разчупен от по-ограничена договорка, оповестена на 16 януари, с цел да разреши доставката на медикаменти на израелски заложници в подмяна на повече медикаменти и помощ за палестинските цивилни в Газа.

От този миг и Израел, и Хамас предоставиха оферти на хартия за по-широко съглашение, а американските медиатори ги свързаха в обединен план на съглашение. Байдън беседва по телефона с Нетаняху на 19 януари, първият им диалог от близо месец, и двамата разискаха по какъв начин да действат със заложниците.

Два дни по-късно президентът изпрати Макгърк в района, където той се срещна с военачалник Абас Камел, шеф на Общото разследващо ръководство на Египет и вторият най-влиятелен чиновник в нацията, както и с шейх Мохамед от Катар. Разговорите се усложниха, когато израелските медии пуснаха запис, на който Нетаняху явно назовава ролята на Катар като медиатор „ проблематична “ заради връзката на страната с Хамас, което накара Катар да назова забележките „ безотговорни и разрушителни “.

Макгърк се върна във Вашингтон на 26 януари и се срещна с Байдън в Овалния кабинет дружно с Бърнс и държавния секретар Антъни Блинкен, който също посети Близкия изток. Със своите съветници до себе си Джо Байдън по-късно поотделно се обади на президента Абдел Фатах ел-Сиси от Египет и шейх Мохамед.

„ Те потвърдиха, че в този момент би трябвало да се положат всички старания за подписване на договорка, която ще докара до освобождението на всички заложници дружно с продължителна филантропична пауза в боевете “, заяви Белият дом в резюмето си на диалога със Сиси. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР