Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата, заяви

...
Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата, заяви
Коментари Харесай

Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата

Водата в Днепър е нечиста 28 хиляди пъти над нормата, заяви украинският здравен министър Виктор Ляшко в изявление за Би Би Си Украйна. Според него цялата акватория под язовир Каховка " не е годна за потребление ".

" Затова е неразрешено къпането, риболова, пиенето на тази вода, поенето на добитъка. Когато човек се къпе в такава вода, евентуално може да се болести с заболявания (холера, хепатит, паразити) . Лечебните заведения са минали на режими на незабавна стерилизация. Засилен е мониторингът на качеството на водата във ВиК мрежата, с цел да не се допусне зараза ", сподели Ляшко.

Също по този начин е неразрешено да се влиза в Черно море на украинското крайбрежие , комуналните служби изваждат труповете на животни, риби и миди на дъното на язовир Каховка, тъй че продуктите от разпада им да не попаднат във водата, сподели министърът.

Ляшко се надява, че епидемиологични гърмежи могат да бъдат избегнати, в случай че се съблюдават санитарните стандарти.

По-рано имаше клюки за първия случай на холера в Украйна, само че у краинското министерство на опазването на здравето отхвърли това.
 Украйна се готви за зараза от холера в наводнените региони
Украйна се готви за зараза от холера в наводнените региони

Към момента няма открити случаи

" При хоарата няма нито един случай на холера. Ние правим епидемиологичен мониторинг на водоемите и, както свързани с наводненията, по този начин и не свързани. Така беше и преди ", сподели Ляшко.

Рисковете от епидемии обаче са големи , означи министърът.

" Защото е проблематично да се съблюдават противоепидемичните правила - да се преработват храните и други неща, без питейна вода в задоволително количество е проблематично. Водата ще се отдръпна, някъде ще останат блатисти местности, а някъде ще изсъхне, ще се разнася прахуляк. Всичко това е рискова зона ", акцентира той.

В наводнените територии на Херсонска област към момента остават стотици хора.

Към четвъртък заради разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Данните за починалите на следения от Украйна десен бряг вследствие на наводнението бяха оповестени последно на 12 юни: тогава бяха известни 10 жертви.
 Организация на обединените нации: Недостиг на питейната вода за 700 хиляди украинци поради опустошения язовир
Организация на обединените нации: Недостиг на питейната вода за 700 хиляди украинци поради опустошения язовир

Още не ясна действителната картина на щетите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР