Водата присъства в живота на хората и в празник, и

...
Водата присъства в живота на хората и в празник, и
Коментари Харесай

Живата вода връща здравето и младостта

„ Водата участва в живота на хората и в празник, и в делник, от раждането, до края на земния път. На Водици (Богоявление), след кръщаването на водата, светът потегля в естествения си темп. На Гергьовден се знае, че „ всяка капка водица е златна жълтица “. На този празник даже хлябът се омесва със събрана от билките роса. На Еньовден дамите, които събират билки, се въргалят във влажната трева за здраве.



Водата е граница, а новороденото се приема в света на хората, откакто е кръстено на третия ден. Починалият се изпраща в далечния му път, откакто бъде изкъпан. Водата е насъщна наедно с хляба. Народът споделя, че в случай че някой ти изиска самун и вода, не трябва да отказваш. Има разнообразни води – светена и мълчана, жива и мъртва, и всяка е с предопределение. С мълчаната се гадае и лекува. Светената пречиства и лекува. За жива вода кой не е чел в приказките? Хората имат вяра, че тя връща здравето и младостта. “

На 22 март, когато се отбелязва Световния ден на водата, Росица Бинева – организатор в музей „ Етър “ напомня, че всяка година той е зависещ на друга тематика, обвързвана с водата и смисъла ѝ за човечеството. През 2023 година акцентът е върху ускорение на смяната и решение на рецесията с водата. Според прогнозата на Организация на обединените нации, в случай че това не се направи, казусът ще стане международен през идващите години.

Статистиката сочи, че почти един на всеки трима души в света живее без достъп до чиста питейна вода, 4,2 милиарда нямат достъп до санитарни услуги, а над 3 милиарда са без съществени уреди за миене на ръце. Повече от 800 000 души умират всяка година от болести на отделителната система заради рискова питейна вода и липса на санитарни условия.

Водата не е елементарен търговски артикул, а завещание, което би трябвало да бъде опазвано и защитавано. За да се научим да ценим, пестим и употребяваме водата с мярка и отговорност, ние би трябвало да си напомним какъв брой значима е тя в предишното за бита и поминъка, по какъв начин българинът я уважава и разчита на силата ѝ да основава и създава.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР