Водата може да е била по-разпространена и да е съществувала

...
Водата може да е била по-разпространена и да е съществувала
Коментари Харесай

Китайски роувър откри признаци за вода в дюни на Марс

Водата може да е била по-разпространена и да е съществувала до по-скорошно време на Марс, в сравнение с се смяташе до момента, демонстрират наблюдения на марсиански пясъчни дюни, направени  от китайския уред " Чжужун ", заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Находката насочва към нови региони с вода в предишното в по-топлите зони на Марс, където изискванията може да са били подобаващи за битие на живот, макар че са нужни повече изследвания.

Новината идва единствено дни, откакто ръководителите на задачата признаха, че марсоходът " Чжужун " към момента не се е събудил, откакто изпадна в хибернация за марсианската зима преди съвсем година. Неговите слънчеви панели евентуално са покрити с прахуляк, задушавайки източника на сила и възпрепятствайки подновяването на работата му. 

Преди " Чжужун " да замълчи, той следи богати на сол дюни с пукнатини и кори, които съгласно откривателите евентуално са били примесени с топяща се утринна слана или сняг единствено преди няколкостотин хиляди години.

Наблюденията са направени в равнината " Утопия " в северното полукълбо на Марс. Според изчисленията става въпрос за интервал, почнал преди 1,4 милиона години и траял допреди 400 000 години, или даже по-късно. 

Условията през този интервал са били сходни на сегашните на Марс, с пресъхнали реки и езера. 

Проучването на структурата и химическия състав на тези дюни може да даде визия за " опцията за водна интензивност " през този интервал, написа екип от Института по геология и геофизика в обява в " Сайънс адвансис ". 

Марсоходът не е разкрил непосредствено вода под формата на скреж или лед. Но компютърни симулации и наблюдения от други галактически апарати на Марс демонстрират, че даже в наши дни в избрани интервали от годината изискванията могат да бъдат подобаващи за появяването на вода.

Това, което е удивително в проучването, е какъв брой млади са дюните, сподели планетологът  Фредерик Шмид от университета Пари-Сакле във Франция, който не е взел участие в проучването.

Малки джобове вода от топене на слана или сняг, смесени със сол, евентуално са провокирали пукнатини, кора и други характерности на дюните, като вдлъбнатини и хребети, пишат китайските учени. Те изключват вятъра като причина, или пък скреж от въглероден двуокис, който съставлява по-голямата част от атмосферата на Марс.

Марсианска слана е следена от задачите " Викинг " на НАСА през 70-те години на предишния век, само че се смяташе, че тя се появява на избрани места при характерни условия.

" Чжужун "  вече е дал " доказателство, че може да има по-широко разпространяване на този развой на Марс, в сравнение с беше разпознато преди ", сподели Мери Бурк от Тринити Колидж в Дъблин, специалист по геология на Марс.

Колкото и дребна да е тази водна ниша, тя може да бъде значима за идентифициране на обитаеми среди, добави тя.

Изстреляният  през 2020 година шестколесен марсоход " Чжужун " дойде на Червената планета през 2021 година Той изпадна в хибернация предишния май. Марсоходът работи по-дълго от плануваното, изминавайки съвсем 2 км. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР