Вноската на черноморските общини да е 2 лева на жител,

...
Вноската на черноморските общини да е 2 лева на жител,
Коментари Харесай

Общините в областта създават сдружение за стимулиране на полетите от и до Летище Бургас

Вноската на черноморските общини да е 2 лв. на гражданин, а на останалите общини по 0,50 ст. на гражданин, „ Фрапорт “ ще заплаща 200 000 лв. годишно

13-те общини в Бургаска област се сплотяват в съдружие с нестопанска цел и ще вземат участие с финансиране за основаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище Бургас. Това стана ясно от извършената в Община Бургас среща с присъединяване на кметове и ръководители на общински препоръки от района.

На нея участва и изпълнителният шеф на „ Фрапорт Туинстар Еърпорт “ АД Франк Кванте, както и представители на компанията.

Решението за основаването на сдружението ще бъде взето от общинските препоръки на 13- те общини до края на март, а учредителното заседание се възнамерява за април. От Община Поморие към този момент са изпратили до всички общини план на докладна бележка за основаване на фонда и правилник.

Вече са водени диалози и с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединението им към новосъздаващата се организация. Инициатори на срещата през днешния ден бяха кметовете на Бургас и Поморие Димитър Николов и Иван Алексиев. По предложение на Алексиев, договарянията с самолетните компании ще се водят от общините взаимно с „ Фрапорт “.

 Вноската на общините в сдружението ще е съгласно броя на записаните по непрекъснат адрес поданици. Алгоритъмът на присъединяване, препоръчан от кмета на Поморие, е вноската на черноморските общини да е 2 лв. на гражданин, а на останалите общини по 0,50 стотинки на гражданин. Средствата ще са от туристически налог, който по закон следва да се разходва за действия, свързани с развиване на туризма и по този метод няма да се ощетяват общинските бюджети.

Финансовото присъединяване на „ Фрапорт “ във фонда ще бъде 200 000 лв. годишно. Предстоят диалози с министерствата на туризма и превоза и известията за присъединяване и на страната в сдружението и фонда. Средствата ще бъдат употребявани за дофинансиране на полети отвън дейния летен сезон. Вече са водени диалози с българската самолетна компания „ Гъливеър “ за обезпечаването на ежедневни постоянни линии /два пъти дневно/ Бургас – София, София- Бургас, както и за полети Бургас- Истанбул, Истанбул- Бургас. Предстоят и срещи с турските авиолинии по тематиката, защото това ще даде опция за директни връзки с целия свят.

На срещата бе препоръчано сдружението да се ръководи от кмета на Бургас Димитър Николов като представляващ административния център на региона. Освен удължаването на сезона, целогодишната транспортна съгласуваност ще способства за развиването на Югоизточния район и ще е от изгода за всички учещи и работещи в чужбина, както и за всички, които развиват бизнес отвън България.

Кметът на Бургас напомни, че тематиката за целогодишните полети е получила безапелационната поддръжка на последното съвещание на Националното съдружие на общините в България. Създаването на новия фонд ще сплоти напъните освен на черноморските общини, само че и на всички други общини в района, както и ще подсигурява ангажираността на концесионера посредством финансовото му присъединяване, а и на страната като страна по концесионния контракт.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР