Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в

...
Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в
Коментари Харесай

С молитви ли ще сваляме цените? Министър Гечев очаква парламентът да въведе таван на надценките

Вносът на зърно от Украйна не се разпределя заслужено в Европейски Съюз, сподели той

Молитвата в никакъв случай не е непотребна, само че има неща, които всички би трябвало да вършим непрекъснато, с цел да може тези аномалии на пазара се преборят. За задачата страната би трябвало да вземе по-сериозни марки. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев, откакто водещият Златимир Йочев го пита дали на молебствия би трябвало да разчитаме, с цел да поевтинеят цените на главните артикули или страната ще даде положителни вести през идващите седмици.

Земеделският министър счита, че новият парламент ще одобри предлагането на служебното държавно управление да се вкара таван на надценките на някои хранителни артикули.

„ Дадохме задоволително положителни образци за изкривяването на пазара. Мисля, че към този момент е назрял моментът. Икономиката се нуждае от избрани регулации, тъй като в случай че няма такива, пазарните способи се нарушават “, посочи земеделският министър.

„ България е длъжна да пази личните си ползи и жители. Докато сме в това ръководство, ще продължаваме да го вършим “, твърди той.

„ Вносът на зърно, както и на слънчоглед и изсъхнало мляко, от Украйна сега стопира в избрани страни, а ние настояваме за заслужено систематизиране в целия Европейски съюз “, разяснява Гечев.

Той удостовери, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът напомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 година

„ Ние към този момент 6 месеца чакаме Европейска комисия да реши – на най-високо равнище е повдигано този въпрос. Какво да създадем, да оставим българските фермери да банкрутират “, посочи той. Гечев акцентира, че е отчаян от изказването на представител на Европейска комисия, че „ комерсиалната политика на Европейски Съюз е изключителна подготвеност на цялата общественост “.

„ Новите цени на млечните артикули на " Ел Би Булгарикум " са към този момент факт. Това демонстрира правилността на съглашението. Опитваме се да наложим нов модел на българска компания - със съдружие на български кооперативни обекти да доставят на потребителите качествени артикули на обективни цени “, съобщи заместник-председателката на Централния кооперативен съюз Ваня Буюклиева.

„ Успяхме да доставим от продуктите в София, Пловдив, а през идната седмица и в Русе ще има. Вижда се какъв брой там цените са по-средните на другите търговци “, добави тя.

Призоваваме и другите вериги за разумност, сподели пък Явор Гечев.

Икономиката се нуждае от регулации, тъй като в случай че няма такива, пазарните механизми се нарушават, добави той.

„ Икономиката в Европейски Съюз е необичайно нещо. Тя има регулации. Всичките подпомагания съставляват пазарни намеси. Те не би трябвало да се вършат в частна изгода, а за обществото, когато то има органи да го вършат. Това е нашето схващане за нещата и то не съставлява директна държавна интервенция, а по-скоро изсветляване “, разяснява министърът. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР