Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Това решиха депутатите

...
Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Това решиха депутатите
Коментари Харесай

Ще проверяват за радиоактивност и тежки метали украинското зърно

Вносът на украинско зърно още веднъж е позволен. Това взеха решение депутатите през днешния ден с 124 гласа " за ". Заради това обаче ще бъде засилен контрола на границата, разгласи земеделският министър Кирил Вътев. Българските аграрни производители са в протестна подготвеност поради отпадналата възбрана.

Два часа и две гласувания бяха нужни на депутатите, с цел да одобряват решение за отпадане на вноса на украинско зърно у нас от 16 септември. Днес в зала беше изслушан и земеделският министър Кирил Вътев, който изясни, че ще бъдат взети ограничения по отношение на отпадане на възбраната, а точно ще се засилят инспекциите.

Засилено ще се следи за радиоактивност и съществуване на тежки метали във зърното. От ГЕРБ-СДС през днешния ден обясниха, че в действителност днешното решение няма никакво значение, тъй като възбраната пада на равнище Европейски съюз, а от ПП-ДБ още веднъж оповестиха, че по този метод ще намалеят цените на всички хранителни артикули у нас.

Остро обаче против отпадане на възбраната на импорт на украинско зърно възразиха от Българска социалистическа партия за България, Възраждане и Има Такъв Народ.

Земеделският министър Кирил Вътев призна, че до момента е подкрепял концепцията за удължение на възбраната за импорт на украинско зърно у нас. 

" На последния Министерски съвет бяха показани макропоказатели. Според тях не е толкоз притеснително да се откажем от тази възбрана, тъй като могат да бъдат подкрепени българските производителите ", сподели министърът.

Вътев обаче изясни, че ще ускори контрола на украинските артикули, тъй като те не дават отговор на стандартите на Европейския съюз.

" Стриктно ще се управлява съществуването на радиоактивност и тежки метали ", уточни той.

Въпреки че от ГЕРБ-СДС поддържаха концепцията за отпадане на възбраната, съгласно тях решението е без смисъл, тъй като възбраната ще отпадне в целия Европейски съюз на следващия ден. Също по този начин ще има доста политически негативи, тъй като тя не е съобразена със зърнопроизводителите.

" Това решение на процедура няма да има безусловно никакви последствия по тази причина какво ще стане от на следващия ден, просто възбраната по този начин или другояче пада, само че ще има други политически вреди ", сподели Десислава Танева.

Според ПП-ДБ обаче позволения импорт ще способства за понижаване на цените на всички хранителни артикули у нас.

" Трябва да съпоставим кое е по значимо - да понижим малко, само че доста инфлацията при храните на 7 млн. индивида или да дадем в допълнение преимущество на бранш, който получава по 2 милиарда на година ", разяснява Кирил Петков.

Според опозицията днешното решение е в прорез с европейските правила и ще докара до всеобщи митинги на земеделци.

" Това е чиста проба национално изменничество, не тъй като не сме за свободния пазар, а тъй като не може да слагаме нашите зърнопроизводители в обстановка, в която няма да бъдат конкурентоспособни ", сподели Деян Николов от Възраждане.

" По бързата писта се прокарва едно решение, което се пробва да трансферира отговорността от изпълнителната власт на народните представители ", разяснява Иван Иванов от Българска социалистическа партия за България.

" Ние няма да подкрепим това решение в Народното събрание. Това няма да ги избави от хората, които ще излязат с тракторите по улиците ", уточни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

В събота земеделският министър ще се срещне със зърнопроизводители, с цел да разиска с тях какви ограничения могат да бъдат взети, тъй че те да бъдат обезщетени поради понесените загуби от импорт на по-евтино украинско зърно.

Веднага след решението на Народното събрание за отпадане на възбраната на вноса, беше организирата среща на предприемчив комитет, от която стана ясно, че повече от 20 асоциации в земеделието стартират неопределен народен митинг от 18 септември. Земеделците обявиха, че решението е пагубено и ще унищожи българското селско стопанство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР