Решението на служебното правителство за изграждането на частна детска болница

...
Решението на служебното правителство за изграждането на частна детска болница
Коментари Харесай

Решението за изграждането на частна детска болница разбуни политическите духове ОБЗОР

Решението на служебното държавно управление за построяването на частна детска болница разбуни политическите духове в страната.

От ПП-ДБ оповестиха, че ще дадат на прокуратурата и ДАНС държавното решение.

" Изграждане на частна болница във типа, в който през вчерашния ден Министерският съвет реши, опорочава идеята за национална болница, която да обезпечи безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това слага под риск и обезпечаването на задоволително по брой и подготовка личен състав в бъдещата държавна конструкция ", обявиха от обединението.

Те приканиха президента, назначил служебното държавно управление и премиера Главчев, да предприеме дейности за отдръпване на взетото решение.

Радев прикани кабинета " Главчев " да премисли решението за частна детска болница

" Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е идея от голямо значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за пробутване на частни ползи. След 10 месеца отпред на едно държавно управление в комплицирана настройка кабинетът Денков уточни решение, само че съпротивата беше голяма. Сега всички схванаха за какво ", споделят още от ПП-ДБ.

В същото време за отдръпване на решението на кабинета " Главчев " се оповестиха и самият президент Румен Радев, както и водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните държавни управления, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето. Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването. За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ", декларира президентът.

ПП–ДБ ще даде на прокуратурата и ДАНС решението за основаване на частна детска болница

" Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност ", добави президентът.

Недопустимо е страната да абдикира от основната си отговорност - запазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се основават разграничителни линии и опълчване през днешния ден, когато повече от всеки път се нуждаем от обединяване, декларира Делян Пеевски в известие до медиите.

Той упорства българските жители да научат кой е " подведел Министерски съвет да вземе сходно решение и чии лобистки ползи са обслужени ".

" Хората би трябвало да знаят за какво и по какъв начин се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца ", приключва водачът на Движение за права и свободи.

Какво реши държавното управление

Преди ден служебният министър председател Главчев разгласи, че е получил информация от здравния министър, че е подсигурено финансирането за държавната детска болница. Малко преди този момент обаче се разбра, че служебното държавно управление е одобрило построяването на частна болница " Мама и аз " в София.

Според министър председателят няма колизия сред двете лечебни заведения.

" Едната е и за деца, и за възрастни, другата ще е единствено за деца ", изясни Главчев.

В решението на служебния кабинет се показва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 кревати и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът " Търговска лига - Глобален аптечен център " има подготвеност да построи новото лечебно заведение за 48 месеца.

За построяването на " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз " вложителят разполага с наличен парцел на отзивчиво място. Около парцела е налице добре планувана и построена инфраструктура, която дава отговор на потребностите на нараствания трафик. Предвижданата инвестиция за създаване на " Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Мама и Аз " " е в размер на 120 млн. лв.. Проектът ще бъде осъществен с парични средства от комерсиалната активност на вложителя, както и посредством средства от банкови институции.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР