Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с

...
Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с
Коментари Харесай

Икономисти: За 5 години вносът на домати се удвои, а на краставици се увеличи с 80%

Вносът на домати за последните 5 години спрямо предходните 5 се е удвоил. През 2020 година у нас са импортирани към 103 хил.т., оповестява Центърът за стопански проучвания в селското стопанство (САРА).
Вносът на краставици през 2020 година доближава 26 хил.т, като за последните 5 години темпът на растеж спрямо интервала 2011-2015 година е към 80%. Оценките на САРА за актуалната година е за импорт от към 28- 30 хил.тона.

Новите оценки на икономистите от САРА за производството на домати през тази година е за в допълнение понижение от към 8 хил.т. от предходните предвиждания за реколтата. Производството се чака да е към 112 хил.т. като на 49 хил т. възлиза оранжерийното произвеждане и 63 хил.т. е полското.

САРА намалява прогнозата си за производството на пипер в резултат на неподходящите естествени условия свързани с градушки и горещи и сухи летни месеци. Годишното произвеждане, което над 92% е на открити площи, се прави оценка на 50 хил.тона (53 хил.т. при миналата прогноза). Това ниво е сходно на реколтата от 2020 г, когато производството бе 51 хил.т., едно от най-ниските равнища за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА резервира упованията си за размери от 43 хил.т за оранжерийно произвеждане и 9 хил.т. за продукцията отглеждана навън. Общото произвеждане на краставици се пресмята да е на равнища от 52 хил.т.

Средногодишните изкупни цени за 2021 година за домати, краставици и пипер се правят оценка да бъдат приблизително със 7% по-високи от миналогодишните. При доматите, те ще са нагоре с към 3%, при краставиците - 8% по-високи и максимален растеж се чака при пипера - 16%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР