Вносът на боклук, който не е предназначен за гориво ще

...
Вносът на боклук, който не е предназначен за гориво ще
Коментари Харесай

Забраняват вноса на боклук, който не е предназначен за гориво

Вносът на отпадък, който не е предопределен за гориво ще бъде неразрешен. Това разгласи служебният екоминистър Асен Личев, който е подготвил заповед и ще я внесе до дни в Министерския съвет. Целта е да се спре противозаконното изгаряне в централи на съответния боклук. Министърът участва на съвещание на парламентарната комисия за проверка на ръководството от последните пет години.

България продължава да има сериозен проблем с италианския отпадък импортиран в страната като гориво за централи. Това разгласи в комисията по проверка екоминистърът, който изясни, че вносът е станал с помощта на позволение на самото екоминистерство и в този момент боклукът не може да бъде върнат в Италия, тъй като е импортиран легално.

" След това пропукване България става площадка за италианския отпадък, който още не е премахнат, 230 тона сега се намират на площадката на Бобов дол, а 8000 тона в Плевен и ние не може да го унищожаваме. Това е боклук, който по предопределение може да се третира единствено по два метода или да се изгори или да се депонира, тъй като той не е рециклиран боклук за гориво ", съобщи Асен Личев, длъжностен министър на околната среда и водите.

Именно по тази причина министърът счита да забрани и новия импорт. Сигнал в Комисията по проверка внесе журналистът Димитър Стоянов.

" Ние доближаваме до извода, че верификаторът, който верифицира данните за въглеродни излъчвания за тецове, които са свързани със благосъстоятелност на Христо Ковачки, подават данни, които няма логичност да са толкоз ниски - съгласно специалистите тези данни са занижени ", съобщи Димитър Стоянов.

Според журналиста са нанесени вреди за 30 млн. евро. а компанията която е верифицирала излъчванията не е работила правилно.

`Господин Чобанов, минимум мене ще ме помислите, че съм последовател на Ковачки, тъй като неговото сложно позволение е навръх гилотината и всеки миг ще бъде отрязано. Доколкото разбрах, има компания, която е акредитирана за верификация на излъчванията, нали по този начин, и вие имате повече благоприятни условия да разберете кой е притежателят ", съобщи Асен Личев.

" Господин Ковачки като си е купувал квотите, той е плащал евентуално на банки или на финансови къщи, само че не и на страната и спестяването на тези 30 млн. лв. или каквото и да е било там, няма никакво отношение нито към държавния бюджет, нито към бюджета на Европейския съюз ", сподели Боряна Каменова, шеф на Дирекция Политика по изменение на климата.

От Българската работа по акредитация потвърдиха, че компанията, издала верификациите, е законна.

" Джей Ай Верифай е получила акредитация като верификационен орган, според нормативните условия първи планов контрол беше извършен в границите на 12 месеца ", съобщи Ирена Бориславова, изпълнителен шеф на ИА Българска работа за акредитация.

Сигналът обаче ще бъде прегледан от депутатите по-подробно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР