Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до

...
Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до
Коментари Харесай

Учени: Водата може да стане лукс само за богатите

 Внимателен взор върху работата на актуалния финансов свят стигна до смразяващо разобличаване: компанията CME Group започва фючърси за вода, която да се търгува на фондовата борса. Това значи, че водата, както и всички други артикули като злато, сребро, платина и петрол, към този момент може да се търгува въз основа на нейната стойност, заяви осведомителният портал " thinkinghumanity.com “.

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq – една от най-големите и най-важните фондови тържища в света. Тя стартира да се търгува на Чикагската стокова борса при започване на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на Щатски долар 486,53 за акър фут (1 акър фут е еднакъв на 1 233,48 куб. м). Това поражда опасения за комодификация на този главен и най-съществен естествен запас, разяснява порталът, представен от БГНЕС.

Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а затова и за производството на храна. Тя е от значително значение и за индустрията и за световната стопанска система. Следователно, контролът върху водата от страна на огромни корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да значи, че тя не е разпределена по подобаващ метод или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена за осъществяване на облага. За доста хора това би основало усложнения, защото най-ценната стока в този момент ще бъде разпределена за притежателите на благосъстояние, за разлика от тези, които се нуждаят най-вече от нея.

Една от аргументите вложителите да виждат водата като толкоз доходоносна стока, в която да влагат, е че огромна част от света изчерпва сладките води, защото търсенето на вода надвишава предлагането. В допълнение към това световното стопляне понижава запасите от сладка вода в международен мащаб. Следователно може да се чака цената да се увеличи в дълготраен проект.

Фючърсите на NQH20 ще бъдат новаторски инструмент за по-прозрачно даване на вода на селскостопански, търговски и общински консуматори, а оповестяването на цените и прекачване на риска може да помогне за по-ефективното координиране на предлагането и търсенето на този жизненоважен запас. Пред организация Блумбърг финансовият анализатор Дийн Дрей споделя, че " изменението на климата, сушата, увеличението на популацията и замърсяването евентуално ще създадат проблемите с дефицита на вода и цените гореща тематика за години напред “.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се счита, че заради световното стопляне към 2/3 от международното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода към този момент не е обезпечен.

Много геополитически анализатори също предизвестяват, че защото сладките води стават все по-оскъдни, това може да аргументи финансови бедствия и даже да докара до войни сред страните, които се стремят да управляват доставките на вода. Според CME Group, даването на ясна референтна цена ще разреши на държавните управления и корпорациите да възнамеряват по-добре закупуването на вода и нейното систематизиране.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР